"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

יום שלישי, 31 בינואר 2012

מתכון עם שם מפוצץ שמכיל כרובית, דלעת וכל מיני תבלינים- מתוך הבלוג "פתיתים"

כפי שאמרתי, התחלתי לעקוב אחרי שלל בלוגי אוכל.
יש מעין מערכת סינון כזו שמביאה אליי למייל בכל יום (לפעמים כמה פעמים ביום) לקט ממגוון בלוגי אוכל [משום מה את שלי הוא לא הסכים להכניס עדיין, כי המערכת שלו עברה שדרוגים והוא לא מגיע להוספת בלוגים חדשים. מקווה שבהמשך...].
באחד הלקטים האלה תפס את עיניי מתכון שנראה מאד שונה ומעניין מתוך הבלוג "פתיתים"- 'קוביות דלעת בהל על קרם כרובית וקקאו'. שם מטורף, נכון? יש לו תמונות מעולות, שמסבירות היטב את כל התהליך.
הייתי חייבת לנסות! מאחר ואני חובבת כרובית מושבעת וטעמים מוזרים עושים לי את זה לפעמים (במיוחד בהריון).

מצאתי את הזמן המושלם להתנסות הזו, ארוחת שישי עם האחים שלי, כי תארתי לעצמי שהילדים לא יהיו פרטנרים טובים להתנסות הזו ואם כבר מכינים אז כדאי שיהיו עוד כמה אנשים מלבד בנזוגי ואני, נכון?

הלכתי לגמרי לפי התהליך שמתואר בבלוג, רק החלפתי את הדלעת בדלורית, כי זה מה שהיה לי (וכן, לצורך המתכון הזה אף קילפתי אותה, על אך שאינני נוהגת לעשות זאת).
אה, והחלפתי את החלב הרגיל במים וחלב קוקוס, כך שניתן לומר שיצאה לי גם תוצאה טבעונית למהדרין.

הכרובית מתבשלת לה עם שורשי למון גראס וחלב קוקוס
בדיוק נעקר לנו צמח שלם של למון גראס ושמרנו את השורשים למשהו... הנה, הגיע המשהו הזה. משתמשים בשורש בלבד, מקלפים אותו מהשכבות היבשות. בד"כ משמש לתבשילים תאילנדיים למיניהם

קרם הכרובית עם פולי הקקאו
כאמור, קוביות דלורית במקום דלעת
בעלי ובמכתש: זרעי כוסברה והל
הדלורית המתובלנת (והריחנית)
המנה כולה
יצא טעים ושווה ביותר.
והאמת? לא ממש מסובך, סתם כמה שלבים שצריך לעשות ואז לחבר יחדיו.
ממליצה בחום!


יום שני, 30 בינואר 2012

ברוקולי מאודה עם מטבל חמאת בוטנים

את הבלוג של fooducate אני מכירה כבר כמה שנים ומייד מההתחלה הפכתי לקוראת נלהבת שלו.
יש בו מידע תזונתי בגובה העיניים, חידשוים בנושאי תזונה מרחבי העולם, מחשבות מענייניות לגבי תזונה מודרנית ומדיי פעם גם מתכונים נחמדים.

הפעם שבה את לבי מתכון פשוט יחסית ועל אף שלא כולם מחבבים פה ברוקולי החלטתי לנסות.
חמאת בוטנים יש לי רק לפעמים, כשאני חושבת על מנה בסגנון אינדונזי בד"כ. אם כי מסתבר שהילדים פה אוהבים חמאת בוטנים כמו שהיא.

פה מובא הפוסט המקורי (התמונה שלהם טובה יותר, אין ספק!)
כמובן שקצת שיניתי והתאמתי אליי.
מוזמנים לבדוק בעצמכם מה יותר נכון לכם

חומרים

2 פרחי ברוקולי גדולים
לרוטב: 2-3 כפות חמאת בוטנים חלקה, לא מתוקה
1 כף רוטב סויה
1 כף סילאן
1/2 לימון סחוט

אופן ההכנה

חותכים את הברוקולי לפרחים קטנים ומבשלים/ מאדים/ מקפיצים עד שמוכן לטעמכם [אני אידיתי את שלי מעל מרק שהתבשל לו בנחת]




בקערה מערבבים את חמאת הבוטנים עם שאר מרכיבי הרוטב, טועמים ומתקנים את מה שדורש שיפוץ

טובלים פרחי ברוקולי במטבל ונהנים מאד משילוב הטעמים


אז הסתבר לי שאין אצלי ביקוש גדול לברוקולי (לא תמיד זה ככה)

בכל זאת הגדולה הסכימה לנסות

ושגזר במטבל הזה הולך גם טוב, כך שממליצה להרחיב את מנעד הירקות לטבילה (האמת שהתכוונתי להוסיף גם כרובית שאפיתי בתנור, אולם זללנית הכרובית שלי חיסלה חצי כרובית מבלי להניד עפעף...).

מתארת לעצמי שאפשר להכין גם מטבל על בסיס טחינה. זה אולי ישראלי יותר מחמאת הבוטנים האמריקאית, אם כי גם זה נחמד לפעמים.

יום ראשון, 29 בינואר 2012

מעורב ירושלמי (פוסט שאינו מתאים לצמחונים, או לאנשים שקשה להם רגשית עם איברים פנימיים)

אני שמחה לפתוח את השבוע המיוחד הזה בבלוג "מתכונים בהשראת בלוגי אוכל אחרים".
כבר כתבתי בעבר שמאז התחלתי עם ההרפתקאה הזו של כתיבה ותיחזוק של 'בלוג אוכל', נחשפתי פתאום להמון המון בלוגי אוכל נהדרים מהארץ ומחו"ל. כמעט בכל יום אני מגלה חדשים.
זה תענוג! יש בלוגים נהדרים ומעוררי השראה (ותאבון) ואני ככה מסמנת לי מתכונים שונים ומגוונים שאשמח לנסות.
אז החלטתי לשתף גם אתכם בדברים שאהבתי ולכך אקדיש את השבוע הקרוב.

אתם מאד מוזמנים לשתף בבלוגי האוכל האהובים עליכם גם כן!

אתחיל עם הבלוג של דעאל- מר קדמוני, שהוא לא רק בלוג אוכל. הוא יותר בלוג על אוכל (ועל עוד כמה דברים), או על גישה לאוכל.
דעאל מדבר בעיקר על תזונה קדמונית, שנקראת גם תזונה פליאוליטית והיא אחד הדברים הכי חמים בנוף התזונתי בעולם בשנים האחרונות.
הכוונה היא לתזונה שהיא המשך ישיר למה שנהגנו לאכול כשעוד היינו ציידים- לקטים. לפני שהתיישבנו ישיבת קבע על האדמה והתחלנו לעבד אותה. מתוך ההבנה (וזה מגובה בלא מעט מחקרים ומידע, למשל בהרצאה הנפלאה הזו של אחד מאושיות הגישה) שהגנטיקה שלנו לא ממש השתנתה מאז השינוי המשמעותי הזה של החקלאות וכל מה שהיא הביאה איתה: ביות חיות, השתלטות הדגנים על התפריט שלנו, תיעוש ומיכון, מודרניזציה, מחלות העידן המודרני- עידן השפע ועוד.
יש שם מידע נפלא על הפילוסופיה של הגישה ועל היישום שלה בשטח, על ידע מחקרי חדש ועל מנהגים עתיקים. ומדיי פעם דעאל משתף גם במתכונים ממטבחו הפרטי.
אני לא מצליחה למצוא את הפוסט שלו על מעורב ירושלמי, או על איברים פנימיים, אם כי אני ממש משוכנעת שהיה לו אחד כזה מתישהו (או שזה נתקע אצלי בראש שזה משם). בכל אופן יום אחד קמתי וחשתי דחף להתנסות באכילת איברים פנימיים בצורה של מעורב ירושלמי.
מעולם לא אכלתי את זה וודאי שלא הכנתי את זה. יש שם חלקי בשר שאף פעם לא נכנסו אליי הבייתה ולא ממש הייתי בטוחה מה עושים איתם. אולם בשם ההתנסות, ההריון ורמות ההמוגלובין שמתחילות לרדת החלטתי ללכת עם הדחף הזה עד הסוף- לקנות, לבשל ואף להעיז ולאכול את הדבר המוזר הזה.

אז קפצתי לקצב וקניתי לי מבחר של איברים פנימיים

מימין לשמאל: טחול, לבבות, קורקבנים (לא רלוונטיים בעליל. לא מתאימים לתבשיל ואינם באמת איבר פנימי. בשם ההתנסות קניתי גם אותם. סתם, מיותר), כבד בקר

הצצתי רגע באינטרנט כדי להבין אם האינטואיציות שלי נכונות לגבי אופן ההכנה של המעורב והתחלתי לעבוד

חומרים

שומן אווז (בשם ההתנסות. אולי הייתי צריכה לקנות כבש, זה בטח היה מתאים יותר, אם כי זה הלך טוב עם המנה)
3-4 בצלים קצוצים
200 גרם כבד בקר (להבדיל מכבד עוף שאני בד"כ מכינה)
200 גרם טחול (זר לי לחלוטין)
200 גרם לבבות (כנ"ל)
200 גרם פרגית הודו אדום (אפשר גם עוף)
תבלינים: מלח, פלפל, קארי, פפריקה מתוקה

אופן ההכנה

מחממים את שומן האווז (אפשר גם כבש, או שמן זית) ומטגנים היטב את הבצלים (זה בהחלט הוסיף לטעם!)
חותכים את נתחי הפרגית לנתחים קטנים ואת כבד הבקר (מרקם אחר לגמרי מזה של עוף).
זורקים פנימה למחבת את הכבד, הטחול, הלבבות והפרגית ומערבבים היטב עד שהם משנים את צבעם לחום- אפרפר. מתבלים תוך כדי ומערבבים היטב


כשנדמה שהכל מעורבב היטב והיה שם מספיק זמן (7-10 דקות?) אפשר להוציא [בדיעבד, הלבבות יכלו להיות עשויים יותר זמן, אולי צריך להכניס אותם ראשונים?].

אפשר לאכול בצורה הכי קדמונית כמו שזה, עם סלט וטחינה


ניסיתי את זה ועל אף שהיה לי טעים (טחול זה נחמד... וגם כבד הבקר היה טעים. הלבבות היו לי קשים מדיי לעיכול רגשי) הרגשתי שאני לא ממש יכולה להמשיך לאכול את המנה באופן הזה וזקוקה למיסוך של פיתה (על אף שאינני מאוכלי הפיתות/ לחם כלל). ככה הצלחתי לסיים את המנה


בנזוגי נהנה ביותר.
הקטנה לא הסכימה לטעום.
האמצעי עשה טובה וטעם משהו קטן.
הגדולה הכי שיחקה אותה וטעמה את כל האיברים, אהבה את הטחול והכבד גם (אם כי בסוף פשוט חיסלה את הפרגית).

מסקנה- ניסוי מעניין, לא בטוחה איך הייתי שורדת כקדמונית אמיתית במצבים האלה. יש משהו באיברים האלה שהוא לא פשוט לי, ברמה הרגשית לגמרי [זוכרת את הפעם הראשונה בה הכנתי כבדים וניקיתי אותם. לא הייתי מסוגלת להמשיך ובטח שלא לאכול אותם. עם הזמן זה השתנה]. על אף שודאי לא הייתה לי ברירה והייתי ודאי נוהגת כמו כולם, אוכלת את האיברים הפנימיים ראשונים, הפרס!

יום חמישי, 26 בינואר 2012

השנים הטובות- פוסט אורח מרגש במיוחד של שירלי פבליק

אתמול קבלתי משירלי את המייל הזה.
התרגשתי מאד לקרוא אותו והחלטתי לפרסמו מייד (איזה כיף שמערכת הניהול הזו כ"כ פשוטה ומאפשרת להזיז, לשנות ולא להיות מחוייבים כ"כ).
תודה לך, שירלי, שבחרת לשתפו בבלוג הקטן והצנוע שלי!
אז הנהו, בפשטותו המרגשת:


לפני 7 שנים נולדה ביתנו השנייה ימה.
יחד איתה נולד בך,אבא שלה, האיש שאיתי, רצון להתחיל להתאמן בספורט שעד אז לא שמעתי את שמו- תריאטלון.
אופנים- מכירה.  שחיה- OK (לימדת אותי לשחות חתירה לפני 3 שנים). ריצה-בחיי שניסיתי, סבלתי!

טוב-אומרים שבוחרים זוגיות על מנת להתפתח? כנראה שזה השיעור שלי. לעבור במחיצתו של מורה אתלטי במיוחד...אבל אתה הרי יודע,זו רק המעטפת.
וכך בעודנו עסוקים בהנקה,בהענקה, בגידול וטיפוח שתי ילדות מקסימות ובבניית עסק יצרני למנשאי תינוקות החלו האימונים וההתעניינות בספורט לתפוש יותר ויותר מקום בחייך ובמשפחתנו.
היו אלה שנים של בניה פיזית שיטתית הן ברמה המשפחתית והן ברמה האישית.

אל מול עיני המשתאות  צמחו והתפתחו בנותינו מתינוקות רכים התלויים לחלוטין באמא ואבא לילדות בריאות, חזקות מלאות חיים תנועה וכח. ולצידן צמחת והתפתחת אתה, אבא.
איש מיוחד, קשוב כולו לצרכיהן של בנותיך ושלי ויחד עם זאת מוצא את הרגעים הקטנים, אבל ממש קטנים, פה לצאת לריצה, שם לשחיה קצרה, קפיצה על האופניים.
עם הרבה רגישות והכלה אך עם זאת בשקדנות ונחישות הישכלת למנן את בנייתך האישית כחלק מפסיפס משפחתי מורכב.
ויש רגעים, כן, יש רגעים של תסכול וכעס בדומה לתהליך גידול הילדים והזוגיות.
כך בדיוק קורה גם בתהליך הגידול של המקום הפנימי האישי שלנו כאינדיבידואל, שהוא חלק ממרקם משפחתי.
פתאום ההבנה שבוקר שבת הפך למחוץ לתחום- אבא יוצא לרכיבה.
אז נכון, כשהוא חוזר מבסוט עד לשמיים (כי רכיבה במ.א.אלונה, עמיקם, גבעת עדה שקולה לתרפיה עמוקה מכל סוג שהוא), הוא מוכן לעשות כל מה שאנחנו רוצות אבל לא פעם שמע טרוניות בסגנון- 'אני לא מפיקת ארועים, תעשה אתה תכנית' או סתם התפוצצות כוללת משביתת שמחה.
מודה ומתוודה-רק היום במבט לאחור ולאחר שהגשמת חלום שהפך למציאות- ואפילו די בקלילות, כדבריך- אני יכולה לראות בברור את שבע השנים בהן בנית בשקידה את גופך הפיזי שהוא זה שיאפשר לך להמשיך ולהתפתח.
אני מוקירה את יכולתנו לתת מקום האחד לשני לצמיחה והתפתחות.
הרי ברגעים קשים כל כך מפתה לבעוט במגדל הקוביות שכה השקענו בבניתו- אשרינו שאנו זוכים לכך.

כעת בעודך אוחז בגוף פיזי בעל יכולות פנטסטיות יכול זה לשמש אותך בהמשך התפתחותך הרגשית והרוחנית.
אין ספק בליבי כי מעתה יחלו להתגלות בעשייתך הספורטיבית פנים חדשות שהן מעבר לרמה הפיזית גרידא-סקרן? נהדר יש למה לצפות!

אישי היקר, דרכך מרגשת ומעוררת השראה וזוהי זכות גדולה עבורי להתבונן בך וביצירתך.

ברוך צאתך לשבע שנות התפתחות טובות אף יותר



ולסיום מתחשק לי לגלות לכם את אחד מהסודות המשפחתיים שלנו להזנה בריאה.

חטיף בריאות לאלופים

כמות לתבנית אחת מאורכת
כדאי להשתמש בפירות יבשים אורגניים איכותיים כי המיובשים הרגילים עמוסי כימיקלים המשמשים בתהליך כימי של ייבושם.

חומרים

20 משמשים מיובשים
10 תאנים
10 שזיפים
100 גרם צימוקים
100 גרם אגוזי מלך
100 גרם פקאן
100 גרם אגוזי לוז
1 כוס קמח
1/2 כוס סוכר (לא חייבים)
2 ביצים

אפשר לגוון בכל מיני סוגים של אגוזים ופירות יבשים. אגוזי ברזיל, חמוציות, גוז'י ברי, אוכמניות ועוד יש המון.

אופן ההכנה

הכי חשוב! לא חותכים את הפירות והאגוזים. שמים את הקמח, סוכר עם כל הפירות והאגוזים בקערה.
מערבבים היטב. מוסיפים ביצים עד שהכל הופך לעיסה דביקה.
מעבירים לתבנית משומנת מעט ודוחסים את העיסה היטב בתבנית כך שלא יהיו חללים.
אופים 35-40 דקות ב 180 מעלות. מצננים ושולפים מהתבנית.
בעטיפת ניילון נצמד יכול להחזיק מעמד אפילו כמה שבועות (הצחקתם אותי...אצלינו זה נבלע,ראו התוצאות כנ"ל). חטיף מתאים מאד להקפאה.
פורסים דק עם סכין חדה –חטיף אנרגיה מושלם מכל הטוב של אמא אדמה




בברכת הגשמת חלומות,
שירלי פבליק

יום רביעי, 25 בינואר 2012

תותים בקצפת

השבוע אני בעניין של דברים קטנים כאלה. פחות של ארוחות שלמות.
כך יצא.
ואחד הדברים שמאד התחשקו לנו השבוע היה תותים בקצפת.
כל כך פשוט, כל כך מובן, כל כך חורפי כזה.
איך לא חשבנו על זה קודם?
הקינוח המושלם, המכיל חומרים טובים, קל מאד להכנה ומשמח את כולם

איילה אכלה בעיקר את הקצפת, או אולי הקצפת אכלה אותה...

חומרים

כמה תותים שרק תרצו
מיכל שמנת להקצפה (הרבה % שומן, יאמי!)
אפשר מעט סוכר/ אבקת סוכר, אם כי לא ממש חייבים


אופן ההכנה

חותכים את התותים ומניחים בקעריות הגשה.
שופכים את השמנת לכלי המתאים להקצפה (החלפנו 2 קערות באמצע, כי זה התחיל להשפריץ. יש לנו מיקסר ידני, וגילינו שכדאי לעבוד איתו עם קערה גבוהה יחסית)



שף הבית

מפנק את אחותו בטעימות ישר מהמקור

מי שרוצה יכול להוסיף כפית של סוכר/ אבקת סוכר (שמתערבבת טוב יותר. אני מכינה לבד, בשמה סוכר במטחנת קפה/ תבלינים, עד שמופיעה האבקה הלבנה... מהסוכר החום, מהקנים, האורגני ובלה בלה בלה. בכ"ז זה סוכר, כן?).
מתחילים להקציף עד שמתקבל קצף יציב וחלק.
שופכים את הקצפת על התותים.
שדרוג מדליק שנזכרתי בו מהילדות: לגרד שוקולד מריר מעל. ממש קצת, רק בשביל הפתיתיות

אפשר גם הפוך- תותים על קצפת (גם ככה הכל מתערבב מיד)

יאמי לגמרי!



יום שלישי, 24 בינואר 2012

רוטב אדום לפסטה ולכל מיני דברים אחרים גם

נכון שילדים מאד אוהבים אוכל "אדום" אז מי אמר שצריכות להיות בו רק עגבניות? או רק רוטב עגבניות? או רק קטשופ?
רוטב אדום יכול להכיל בתוכו כל מיני הפתעות שהילדים שלנו לא בהכרח יידעו שהן שם ואילו אנחנו נדע ונשמח להעניק להם את הרוטב הטעים טעים הזה.
זה טריק שלמדתי כבר מזמן מחברתי יעלה זלאיט ומאז הוא מיושם בהצלחה פה במטבח הבייתי.

החוק הוא שאפשר להכניס פנימה כל מה שהוא אדום וכתום. נשמע פשוט, לא?

חומרים

1 בצל גדול
כמה שיני שום
4-5 עגבניות בשלות, אפשר גם מקופסא
1 גזר
פיסת דלעת
בטטה קטנה
פלפל אדום
1/2 כוס עדשים אדומים
קופסא קטנה של רסק עגבניות (רצוי אורגני, ללא חומרים למיניהם)
תבלינים: מלח, פלפל, אורגנו

אופן ההכנה


קוצצים את הבצל ומזהיבים עם/ בלי שמן (אפשר על בסיס מעט מאד מים). מוסיפים פרוסות שום וקוביות מהעגבניות. מערבבים, מוסיפים מלח שעוזר להוציא את הנוזלים מהעגבניות.
מבשלים זמן מה, עד שמתקבל מרקם "רוטבי" יותר. זורקים פנימה קוביות מהירקות האחרים


מערבבים היטב, מוסיפים את העדשים, הרסק ומים עד לגובה הירקות ומבשלים עד להתרככות הירקות והעדשים, כרבע שעה לערך


מתבלים באופן חופשי לפי הטעם ומרסקים את הכל בבלנדר מוט, או אם אין, מעבירים לבלנדר/מעבד מזון. מגיעים עד למרקם חלק. טועמים ובודקים אם מידת הסמיכות- דלילות מתאימה לכם. לפעמים יש צורך להוסיף עוד מים



נפלא כרוטב על פסטה, על אורז, או כבסיס למנות של עוף/ בשר וכדומה.
אפשר גם להקפיא במנות.
אפשר לצמצם הנוזלים ולהפוך לממרח עדשים- עגבניות, או לערבב עם טחינה.

בקיצור, נראה לי שאתם כבר תצליחו למצוא מה לעשות עם הרוטב הטעים הזה, נכון?

________________________________________________

*** תגידו, פתאום אני לא בטוחה... אתם שמים לב בכלל ללינקים שבתוך הפוסטים? אלה בד"כ מלים שצבועות בצבע אחר ומובילות לקישורים חיצוניים.
פתאום התעורר בי חשש שיש אנשים שמפספסים... ***

יום שני, 23 בינואר 2012

אפונה וגזר

היום אין לי ארוחה של ממש, או משהו גדול.
רק סוג של חשק שתקף אותי פתאום ורציתי להעלות אותו למודעות מחדש, כי זה מסוג המנות שאוכלים בתקופת הילדות בד"כ ואח"כ קצת שוכחים אותן...

אני מדברת על אפונה וגזר כמובן, כמו מהשיר המפורסם... (אני דיי בטוחה שגם אני שם איפושהו בקהל).
התחשק לי פשוט.
ועד כמה שזכרתי לא הייתה פה התלהבות בבית מגזר "גמדים" בפעמים שניסיתי (על אף שזה מה שמופיע בכל לקט "אפונה וגזר" בסופר), אז הלכתי על גזר רגיל, שחתוך לחתיכות קטנות יחסית. אם מבשלים אותו במעט מים הוא מתרכך דיי מהר ומוציא החוצה את המתיקות הטבעית שלו. זה הולך נפלא עם עיגולי האפונה הנימוחים.

חומרים

3-4 גזרים גדולים
1/2 שקית אפונה קפואה, או בעונה אפונה טרייה

אופן ההכנה

חותכים את הגזרים לחתיכות קטנות יחסית ומניחים בסיר עם מעט מים יחסית. מביאים לרתיחה ומבשלים עד לריכוך הגזר.
הוא לא מגיע כמעט אף פעם לריכוך "מחיתי" כזה, אז אפשר לעצור שם.
בשלב הזה אפשר להוסיף את האפונה הקפואה ולבשל יחדיו עד שהאפונה מפשירה ומתרככת.
בסוף מוסיפים מלח (כדי לשבור את המתיקות) ומעט שמן זית.
כמובן שאפשר להוסיף גם טעמים נוספים (פלפל שחור, פלפל חריף? שום? בצל מטוגן? כורכום וכל מה שעולה על רוחכם), אולם זו המנה הבסיסית שתתאים גם לילדים וגם למבוגרים


אפשר לאכול כתוספת לכל ארוחה, ביחד עם אורז או כל מנת דגן או קטניה, לצד עוף/ קציצות או דג. בקיצור, מנה מקסימה ומהירה מאד להכנה.

יום ראשון, 22 בינואר 2012

שוקי עוף במרינדה תפוזית

יש מלא תפוזים, המיץ שלהם יכול להתאים בצורה נפלאה למרינדת עוף בתנור. נערבב עוד כמה דברים פשוטים ו....יאללה לתנור
[האמת? אפשר גם לנסות עם מיץ מלימונים טריים במקום התפוזים. חושבת על זה לפעם הבאה...]

חומרים

שוקי עוף (בכמות הרצוייה לכם)
למרינדה: 1/2 כוס מיץ תפוזים, 1 כף סילאן טבעי, 1 כף רוטב סויה, 1 כפית חרדל

אופן ההכנה

מחממים תנור ל- 180 מעלות.
בתבנית מסדרים את שוקי העוף


מערבבים את החומרים למרינדה, טועמים ואם יש צורך מתקנים מעט את הטעמים (מוסיפים קצת מלוח, קצת חריף, קצת מתקתק...)


שופכים את המרינדה על השוקיים ונותנים לתבנית טלטול קל


מכניסים לתנור למשך 50-60 דקות



הצעת הגשה: ביחד עם פירה תפו"א ובטטה עם בצל ופטריות מטוגנים (הפעם הכנתי עם פטריות מי- טאקי ומעט צ'ילי)


יום חמישי, 19 בינואר 2012

סאבג'י הודי (רק פחות חריף)

לפעמים עד הרגע האחרון אין לי מושג מה אני הולכת להכין ואז פתאום נוחתת עליי ההשראה. באמת! אני יודעת שזה נשמע מוזר, אולם זה ממש יכול לעבוד כך.
הפעם אפילו קרה שהתחלתי להכין עם סיר בינוני ותו"כ ההכנה גיליתי שאין מצב שהוא יספיק לי ושאני חייבת לעבור-ממש עכשיו- לסיר גדול יותר, כדי שיכיל את כל מה שאני מתכננת.
רציתי להכין איזשהו תבשיל בסגנון הודי (לא חריף כמו שאוכלים שם) ובגלל שלא הצלחתי להחליט מה, החלטתי להכניס את הכל בתבשיל אחד, גם את האָלוּ (תפו"א), גם את הגוֹבּי (כרובית) ואפילו את המאטאר (אפונה). חשבתי גם על פאלאק (תרד), אם כי בסוף החלטתי שלא, כי אז יהיה סיכוי נמוך יותר שהגדולה שלי תצטרף אליי...

חומרים

חופן זרעי כוסברה
חופן זרעי חרדל (מכל סוג שיש לכם)
מעט שמן זית
בצל גדול
כמה עגבניות בשלות
1 פלפל אדום
2-3 תפו"א בינוניים
1/2 כרובית
כמות כזו וכזו של אפונה (אם יש טרייה מעולה, אפשר גם קפואה)
תבלינים: מלח, פלפל, תערובת קארי (מי שרוצה יכול להוסיף גם פלפלים חריפים)

אופן ההכנה

מחממים סיר רחב (למדתי מהטעות שלי) עם מעט שמן זית וכשהוא חם זורקים אליו את הזרעים. נותנים להם להתפצפץ ולהוציא את הארומה שלהם

מריחים את זה?

ומייד מוסיפים את הבצל להזהבה. לאחר מספר דקות מוסיפים את העגבניות החתוכות עם מלח גס ונותנים להן להוציא את הנוזלים שלהן. אחרי מספר דקות מוסיפים את הפלפל האדום לערבוב של כדקה


אח"כ מוסיפים את תפוחי האדמה והכרובית ואת התבלינים הנוספים. מערבבים היטב ומוסיפים נוזלים (מים/ ציר ירקות/ עוף) לפי הצורך. זה לא צריך להיות מאד נוזלי- מרקי, אלא יותר תבשילי


כשמגיע לרתיחה מקטינים את האש וממשיכים לבשל. אחרי בישול של לפחות חצי שעה (בודקים שתפוחי האדמה והכרובית התרככו), מוסיפים את האפונה, מערבבים, מתקנים טעמים ומכבים את האש


אפשר בשלב הזה לזרוק פנימה עלי תרד, אוכל עלים ירוקים אחרים (כוסברה תבוא פה מעולה!).

אפשר להגיש על אורז בסמטי מלא, או לצד קציצות או לביבות


אפשר עם טחינה בצד, אבוקדו או קצת יוגורט (למי שאוכל מוצרי חלב).

יום רביעי, 18 בינואר 2012

ארוחה לא כשרה- שרימפסים

אנחנו מאד אוהבים שרימפסים. בעיקר בעלי, אני והגדולה.
בדרך כלל יוצא לנו לאכול במסעדות, אולם החלטתי לקפוץ למים ולהכין לבד בבית. זה אמור להיות דיי פשוט בסה"כ...
בפרדיס יש חנות דגים שאמרו לי שיש בה גם שרימפסים. אז קניתי ושמתי במקפיא. חילקתי 1 ק"ג ל-3 שקיות וחיכיתי לרגע המתאים.
יום אחד תכננתי משהו לצהריים ואז הסתבר שחבר של הגדולה לא יבוא בסוף לאכול איתנו ושבעלי כן יהיה ופתאום שיניתי את תכניות הבישול והחלטתי ללכת על מנת שרימפס. אז הוצאתי מהמקפיא והלכתי לחרוש קצת את הרשת, כי אף פעם לא בישלתי אותם בעבר. על אף שהיה לי איזשהו רעיון של איך ומה להכין.
רציתי משהו פשוט, רק להקפיץ אותם באיזשהו רוטב פשוט של חמאה, שום ולימון.
בשיטוטיי הבנתי שבאמת כדאי כמה שפחות להתעסק איתם מבחינת בישול ושאפשר לעשות איתם המון דברים- לבשל, לחלוט, להקפיץ, לאדות.
הפעם הלכתי על הקפצה ברוטב פשוט. בפעם הבאה אולי רק נבשל/ נאדה ונטבול ברוטב כלשהו (רעיון של הגדולה) חריף מתקתק.

חומרים

כ-350 גרם שרימפסים שהופשרו (יש להשיג גם טריים בארץ בעונות המתאימות, אם כי לא באזור מגוריי)
גוש חמאה נאה (לקחתי לפי העין, בטח משהו בין 50-100 גרם חמאה)
כמה שיני שום
קליפת לימון מגורדת
מלח, פלפל, מעט צ'ילי חריף (קבלתי אישור מהגדולה. שיואו, התפלאתי על הפתיחות שלה, כי בד"כ חריף זה מחוץ לתחום שלה)

אופן ההכנה

מפשירים את השרימפסים (בפועל שלי היו עוד קצת קפואים, אם כי כאשר זרקתי אותם לרוטב זה לא ממש הפריע להם להיות מוכנים דיי מהר).
פורסים את השום, מגרדים את קליפת הלימון.
במחבת ממיסים את החמאה, מוסיפים את פרוסות השום וגרידת הלימון ונותנים להתבשל יחדיו (אח"כ חשבתי שגם מעט יין לבן בטח היה מסתדר פה נפלא).
ממליחים ומפלפלים ו...זורקים פנימה את השרימפסים לשחייה נעימה למשך כמה דקות של ערבוב, עד שהם מוכנים- רכים לנעיצת מזלג (או שיניים)



אכלנו ביחד עם הפסטה הירוקה שהכנתי עם ליה, ברוטב פשוט של חמאה, מרווה, שום ומלח- פלפל.
ועם סלט סלק



היה אלוהי!

יום שלישי, 17 בינואר 2012

ארוחות בוקר

טוב, זה דיי מתבקש שאחרי ארוחות הערב נתייחס גם לארוחות הבוקר, נכון?
לא רוצה לדבר יותר מדיי על חשיבותה של ארוחת הבוקר, כי כבר כתבתי על זה בעבר.
ועם זאת, יש אנשים שלא מתחברים לקונספט של ארוחות בוקר (גם מיקי בדיוק כתב על זה). זה בסדר, כל עוד הם מרגישים מאוזנים בהמשך היום ולא מוצאים את עצמם חוטפים אוכל כדי לטפל ברעב שצץ לו ככה פתאום באמצע היום. יש אנשים שזקוקים לסדר שונה של ארוחות ובעצם, הכי נכון יהיה להגיב לתחושות האישיות של רעב ושובע ולא בהכרח לאכול כי 'הגיע השעה'.
אם כי מרבית האנשים שאני פוגשת שמדלגים על ארוחות הבוקר מתנהלים באופן קצת שונה מהמתואר בקישור למעלה... אם הם לא אוכלים בצורה מסודרת (כלשהי) הם נוטים לחטוף אוכל ולהיות מאד לא מאוזנים לאורך היום.

חשוב לי להקפיד שילדיי יאכלו משהו לפני שהם יוצאים מהבית לביה"ס או לגנים, על אף שבגנים תהיה להם ארוחת בוקר. כי לעתים זו מאוחרת ודומה לארוחת עשר בבתי הספר. אני מרגישה שכשהם אוכלים, הם רגועים ומאוזנים יותר וזו בד"כ גם הבקשה שלהם.

זו לא חייבת להיות ארוחה גדולה. לפעמים הם יבקשו פרי: תמרים, תותים, סירות תפוזים, תפוח. או בקיץ מלון, אבטיח, ענבים, אפרסק.
לפעמים זו תהיה פרוסה עם משהו, או פריכית עם טונה/ לבנה/ טחינה+דבש.
לפעמים זו תהיה גרנולה עם/ בלי פירות ורוטב.
לפעמים דייסת קוואקר.
לאחרונה גילינו את האוטאפאם, בזכות אליה שהכינה אותו בגן של הקטנה באחד הבקרים לארוחת הבוקר. נפגשנו בו בעבר, אולם הפעם הייתה ממש התלהבות.
בימים בהם ממש יש זמן לשבת נכין סלט ונאכל עם כל מיני: דגים למיניהם, אולי לחם, ממרחים, אבוקדו ועוד.
הכל תלוי בזמן ובמידת החשק המתאימים.

גרנולה בייתית

אני בד"כ מכינה כמות גדולה, כ-2 ק"ג בבת אחת, כדי שיהיה לנו בשפע ולא נצטרך להכין בכל פעם. וכך יש לי קופסא גדולה שעומדת על השיש ומאפשרת לי להכין בכל פעם מנה קצת שונה, בהתאם לפירות שיש בעונה ולחשקי הטעם.

חומרים

2 ק"ג קוואקר
2-3 כפות אבקת חרובים
סילאן או ריבה בייתית שאינה עתירת סוכר או כל ממתיק אחר שעובר מבחינתכם (לא כדאי דבש) בכמות של 1/2-1 כוס
1-2 כפיות קנמון
קוקוס טחון (לא ממותק)
זרעי צ'יה
גוג'י בריס
צימוקים (מעדיפה כהים)
גרעיני דלעת
גרעיני חמניות
נבט חיטה

אופן ההכנה

מחממים תנור ל- 150 מעלות.
בקערה גדולה מערבבים קוואקר+ אבקת חרובים+ סילאן+ קנמון. כמות הסילאן צריכה להיות כזו שרק תרטיב את הקוואקר מעט. כך שאני מערבבת היטב ומעדיפה שלא לשים כמות גדולה מדיי של סילאן. שופכת ומערבבת היטב ואם יש צורך שופכת עוד ומערבבת היטב שוב. עד שהתוצאה מספקת אותי. לכן אינני צמודה בהכרח למינון מסויים.
מניחה בתבניות בשכבה דקה יחסית (בד"כ יוצאות לי 2 תבניות).
מכניסה לתנור ואחרי 15 דקות מערבבת בתבנית ומכניסה לעוד 15 דקות. שוב מערבבת ומכניסה לעוד 15 דקות, או קצת פחות, לפי התנור. הרעיון הוא שהכל ייקלה היטב , אולם לא יישרף, אז אפשר לשחק עם זה.
כשמוציאה מהתנור, נותנת להצטנן מעט ואז מוסיפה את כל החומרים היבשים למיניהם.
מקפידה מאד שלא לחמם את האגוזים והזרעים למיניהם, למען שמירה על השמנים שלהם. את כל מה שרוצה להוסיף יכולה אחרי.
מאחסנת היטב בכלי אטום.

בהכנת המנה מניחה 4-5 כפות מהגרנולה ביחד עם פירות טריים ומיובשים חתוכים


אפשר להוסיף רוטב המוכן משקדייה (כף) ומים/ מיץ רימונים/ תפוזים וכו'.
אפשר להוסיף חלב אורז/ סויה/ קוואקר וכו', או יוגורט וכו'.

צלחת של גרנולה עם מיץ רימונים מימין ומשמאל עם אבקת ספירולינה

דייסת קוואקר

חומרים


כוס פתיתי שיבולת שועל- קוואקר
2 כוסות מים
1-2 כפות אבקת חרובים
כף סילאן/ מולסה/ ריבה
4-5 פירות יבשים קצוצים (תאנים, משמשים, תמרים)
חופן צימוקים
1-2 כפיות קוקוס טחון (אופציונלי)
עיגולי בננה בשלה (אופציונלי)
כף שקדיה/ חמאת שומשום
1-2 כפות שומשום מלא טחון ופשתן טחון, 1 כף זרעי צ'יה, חופן גוג'י בריס

אופן ההכנה

בסיר מערבבים היטב את הקוואקר, אבקת החרובים והסילאן.
מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
מקטינים את האש ומוסיפים את הפירות היבשים, הגוג'י והקוקוס ומערבבים.
כשהמים כמעט ונספגים מוסיפים את הבננה, הקוקוס, הצ'יה והשקדיה. מערבבים עוד מספר פעמים ומכבים את האש.
זורים מעל את השומשום והפשתן הטחונים ומוסיפים תוספות לפי הטעם.
גיוונים: אפשר להוסיף תמצית וניל אמיתית, פירות טריים לפי העונה (נסו דובדבנים, תותי עץ, תותי שדה, אגסים, תאנים טריות ועוד), אגוזים קצוצים.



דייסה עם שקדיה, תותים ואגוזי קשיו


אוטאפאם- מעין פנקייק הודי


יום שישי בצהריים. הכנתי סיר מרק, אולם שכחתי שהשריתי דברים להכנת אוטאפאם. השריתי את האורז והעדשים הקלאסיים, אם כי החלטתי להתחכם קצת ולנסות עוד דברים, אז השריתי גם דוחן ומש, כדי לראות איך זה יצא ב"טעמים" אחרים.
הילדים, לשמחתי, שיתפו פעולה מעולה ומצאו להם פעילות מקסימה של הדבקת מדבקות וכך יכולתי להתפנות למלאכת הכנת האוטואפאם (שאינה מסובכת מדיי כלל)




יצירות מופת, תודו 


חומרים


1 כוס אורז מלא
1 כוס עדשים אדומים
מעט מלח
שמן זית/ קוקוס/ חמאה לטיגון


אופן ההכנה


משרים את האורז והעדשים בכלי עם מים למשך לילה




בבוקר מסננים ומכניסים לבלנדר עם מעט מלח ומים שמגיעים רק קצת מעל התערובת




מערבלים עד לקבלת עיסת פנקייק. אם סמיך מדיי מוסיפים עוד ממש מעט מים, עד להגעה לבלילה המתאימה




במחבת מחממים מעט שמן ויוצקים בכל פעם כמות של בלילה. כשמתחילות להופיע בועות הופכים לצד השני




זה לוקח 2-3 דקות בכל פעם. כך מכינים את כל הבלילה




כאמור, ניסיתי גם עם דוחן ומש




ויצאו אוטאפאם יותר ירקרקים עם טעם בהחלט שונה מעט (גם טעים מאד)


מצליחים לראות את הירקרקות שבהם?


טעים עם לבנה, טחינה או דבש. אם הייתה לי שמנת חמוצה הייתי מנסה גם


אומני מורחת לה עם דבש, אחרי שאכלה כמה עם לבנה
אפשר גם להכין כמות ולשמור במקרר ולחמם כשרוצים לאכול. היה מעולה גם בבוקר שאחרי [אפילו רפאל, שבד"כ לא אוהב דברים כאלה, אכל בתאבון!]
זו אופציה מעולה לפנקייקים ללא גלוטן, קמח, ביצים, חלב, סוכר וכל מה שיש אנשים שלא מעוניינים בו או שאסור להם. הטעם, מן הסתם, אינו לכיוון המתוק (אם כי בטח אפשר לנסות להוסיף המתקה כלשהי לערבול), אלא קצת יותר פיקנטי.


אחרי האוכל הם עברו לטפטופי נרות. צהריים יצירתי ביותר היה פה...

נכון שארוחות בוקר אחידה לכולם זה נוח יותר, אולם לעתים אני מוצאת שכל אחד אוכל פה משהו אחר לגמרי (קצת בדומה לארוחות הערב, בעצם).
הנה דוגמא

הדייסה עם הפירות שלי, הדייסה הנטולה של אומני, רפאל אכל אוטאפאם עם דבש ואיילה פריכית עם טונה. ואבא? עוד ישן, שבת בבוקר...

איך נראות ארוחות הבוקר אצלכם?