"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

יום חמישי, 28 בפברואר 2013

פשטידת בשר ופטריות או פריטטה? מה ההבדל?

אחד הדברים שאני לומדת על עצמי באתגר תזונת הפליאו הזה הוא שטוב לי לאכול בבוקר ארוחות יותר בשריות לפעמים. לא רק את גרנולת האגוזים שלי. גם לפעמים רוצה לגוון.
החלטתי להכין מבעוד מועד (שזה אומר ערב לפני) פשטידת בשר ופטריות שהייתי חמה עליה.
זה עבד מעולה!
קמתי בבוקר והיה לי משהו רציני יותר לאכול שהוא כבר מוכן ולא צריך להתחיל להכין אותו (כי בעצם זה מה שמרביתנו זקוקים לו בבוקר, נכון?). זו מנה עתירת שומנים טובים, משביעה לארוך זמן ומזינה מאד!
אין לי ספק שזו גם תהיה ארוחת הצהריים שלי והאמת? אין לי בעיה שזו תהיה גם ארוחת הערב, אם כי אולי לא צריך להגזים, נכון?
הכנתי תבנית ממש גדולה. אולי אקפיא חלק...

חומרים

1 ק"ג בשר טחון (השתמשתי בלב בקר טחון)
חבילת פטריות פורטובלו
1 בצל
כמה חופנים נאים (הרבה, זה מצטמצם) של עלים ירוקים למיניהם (מנגולד, תרד, קייל, חרדלים וכל מה שיש לכם)
9 ביצים
שמן קוקוס איכותי (חייב להיות לו ריח וטעם, אחרת חבל על הכסף ועל הבריאות שלכם)
מלח, פלפל, אגוז מוסקט, פפריקה וכל תבלין שמקובל עליכם

אופן ההכנה

מאחר ואין לי מחבת ע-נ-ק-י כמו שאולי מתאים לכזה מבצע, הכנתי את הכל בשלבים (זה גם הכי הסתדר עם ההתנהלות במטבח פה עם הילדים, ארוחת הערב וכו').
קוצצים בצל, פטריות ואת העלים.

במחבת מחממים 1-2 כפות של שמן קוקוס, מכניסים את הבצל לטיגון קל של כמה דקות. מוסיפים 1/2 מכמות הבשר (שוב, כי לא היה לי מקום. אם יש לכם, תפדלו!) ומערבבים.
מוסיפים חופן גדול של עלים ירוקים ותבלינים ומערבבים. עד שהבשר משחים



בינתיים מכינים תבנית גדולה. אפשר לשמן מעט בשמן קוקוס.
מדליקים תנור אפייה ל 200 מעלות.
כשזה מוכן מניחים הכל בתבנית.

יוצאים לנגלה נוספת של בשר, ירוקים ותבלינים ומניחים, הפעם מוסיפים גם את הפטריות לערבוביישן.
כשזה מוכן, מחברים לנגלה הקודמת



מחממים עוד שמן קוקוס במחבת, טורפים את הביצים ומשקשקים אותן רק מעט במחבת. אולי דקה.
אז מוסיפים לתערובת הבשר- פטריות- ירוקים ומערבבים היטב


משגרים לתנור ל 30-40 דקות (תבדקו לראות שזה מוכן. מספיק יציב).
מכבים את התנור ונותנים לביצים לרדת מעט (זה מה שקורה להן אחרי שהחום יורד)



אם יש לכם זמן, אפשר לאכול חם.
אחרי שהפשטידה/ פריטטה מתקררת אפשר לחתוך לחתיכות, לאחסן בכלי במקרר ואף להקפיא ולחמם כל פעם לפי המנות הרצויות לכם



יום רביעי, 27 בפברואר 2013

מה אוכלים באתגר הפליאוליתי?

היום השלישי לאתגר כבר אוטוטו נגמר ואני יושבת לכתוב פוסט לתחילת היום הרביעי.
ימים עמוסים, מלאים, טובים. לא מגיעה לשבת ולכתוב פוסטים של ממש [מזל שיש לי כבר כ"כ הרבה מתכונים שווים פה, אז אני מרגישה בנוח קצת "להזניח"].
לכן אראה הפעם בעיקר תמונות, כדי לתת את התחושה של הזמנים המיוחדים האלה.

אמנם לא ערכתי באמת שינויים משמעותיים בתפריט שלי, כי ממילא אני על תזונת פליאו כבר המון המון זמן ובכ"ז לומדת כמה דברים חדשים, עושה התאמות, מתמודדת עם תחושות שונות.
אתגר.

רגע לפני שהתחלנו הכנתי שוקולד מדהים עם שקדים וזרעי צ'יה.
הספקתי לטעום ממנו קצת והקפאתי אותו, עד תום האתגר.
כן, שוקולד איכותי הוא בהחלט האתגר שלי!

הכנתי למשלוחי מנות פשטידוניות ברוקולי אישיות.
בסוף בעלי לקח אותן למסיבת פורים

פירה מ(קצת) תפו"א, שורש סלרי ויוקה שנשאר מארוחת ערב הפך בבוקר ללביבת מחבת גדולה, ביחד עם 2 ביצים, סלרי וכרישה

במסגרת האתגר מורידים גם את השימוש בחמאה, כך יצא שהכנתי גהי לראשונה בחיי.
איך אמרה איילת (כנסו, זה לינק למתכון הפשוט שלה להכנת גהי) זוהי תחילתה של ידידות מופלאה (או אולי דניאלה?)

תבשיל מגניב של זוקיני, ברוקולי, כרוב וקוביות כבד עגל בניחוח הדרי

שושני סלמון כבוש עם שמיר קצוץ

הם נפלאים גם בביצים המקושקשות המושלמות א-לה גורדון רמזי (רק עם קרם קוקוס במקום שמנת, כי בכ"ז אתגר...)

פינוק אחה"צ שהכנתי לבעלי ברגע של שבירה קלה כבר ביום הראשון:
תותים עם בשר קוקוס טרי (מכזה קוקוס ששותים. יש עכשיו לקנות בארץ. יאמי!), קצת שמן קוקוס ומעט קנמון מעל


טוב, התינוק קורא לי, אז כנראה שזה סימן לעצור, נכון?

יום ראשון, 24 בפברואר 2013

תבשיל מהיר של כבד, לב, כרישה ופטריות

הייתה לי פיסת כבד שתכננתי עליה.
בדרך הביתה קניתי קצת לב טחון (לבקש מהקצב שיטחן. זהו עוד חלק פחות מוכר שפחות משתמשים בו והוא מזין וזול מאד).
כשהגעתי כבר ידעתי מה אני הולכת לעשות עם זה. לפעמים המנות מתהוות לי בדרך

חומרים

כמה כפות שמן קוקוס איכותי
200 גרם (בערך) כבד עגל
300 גרם (בערך) לב בקר טחון
1 כרישה מופרדת לחלק הלבן ולחלק הירוק
סלסילת פטריות
מלח גס, אבקת קארי, פלפל שחור
חבילת פטרוזיליה

אופן ההכנה

כדאי לבקש מהקצב לחתוך את הכבד לפרוסות לא עבות. זה יקל על הכנתן.
אני אוהבת לצרוב את הכבד קודם. הבנתי שביהדות זה אפילו נדרש, על מנת שהכבד יהיה כשר.
במחבת עם 1-2 כפות שמן קוקוס צורבים את פיסות הכבד. בטן- גב לכמה דקות. מוציאים מהמחבת.
חותכים לנתחים קטנים ככל הניתן.

חותכים את הירקות: כרישה - עיגולים לבנים, ירוקים קצוצים.
פטרוזיליה קצוצה.
פטריות חתוכות גס.

מחממים עוד כף שמן קוקוס במחבת וזורקים פנימה עיגולים מהחלק הלבן של הכרישה (כן, אפשר בצל במקום. אפשר אפילו המון בצל. כמה שאוהבים!).
נותנים להם להתערבב ומוסיפים את הפטריות החתוכות.
מערבבים כמה דקות ומוציאים החוצה לבינתיים.

מוסיפים עוד כף שמן קוקוס (מי סופר לנו כמה עד כה?), מחממים ומכניסים את הבשר הטחון.
מערבבים היטב ומוסיפים את התבלינים


כאשר הבשר הופך שחום מוסיפים את התבלינים (תרגישו חופשי לשחק איתם) ואת הכרישה והפטריות לערבוב משותף. מוסיפים גם את נתחי הכבד ואת הפטרוזיליה ומבשלים לערבוב הטעמים עוד מספר דקות.

מנה נפלאה בפני עצמה או ביחד עם סלט, תבשיל או ירקות בתנור


יום שישי, 22 בפברואר 2013

אתגר תזונת פליאו 30 - ההנחיות

אתגר "תזונת פליאו 30" הוא הזדמנות להתנסות בתזונת פליאו מדויקת ונקייה למשך 30 ימים בלבד.
אולי קראתם או שמעתם על תזונת פליאו, אולי רציתם להתחיל ולא ידעתם בדיוק איך לעשות את זה, אולי יתאים לכם להצטוות לעוד אנשים (גם אם רק וירטואלית) ולהתנסות באתגר בחברותא, אולי אתם כבר מיישמים תזונת פליאו ורוצים את ההזדמנות לדייק אותה עוד קצת, או להעצים את האפקט שלה משלל טעמים




יש אנשים שאורח החיים שלהם מראש שואף לפליאוליתי, שכבר עשו שינויים מרחיקי לכת בצורת האכילה והחיים שלהם ובכל זאת קשה להחזיק בכך ב 100% ותמיד ישנם דברים שאוכלים מהם יותר מדיי ואפשר לדייק ולרדת יותר לעומק.
יש אנשים שסובלים מאתגרים בריאותיים שונים ומגוונים ושמעו שאולי תזונת פליאו תוכל לעזור להם עם האלרגיות שלהם, או בעיות המפרקים, או האסטמה, בעיות העור, או המחלות האוטואימוניות שלהם.
יש אנשים שמבינים שתזונת פליאו תוכל, אולי, לעזור להם לרדת במשקל.

30 יום של תזונת פליאו מדויקת ונקייה יוכלו בהחלט לתת תחושה מספיק טובה של הכיוון הזה- האם זה מתאים לי? נכון עבור הגוף שלי? אפשרי ליישום, גם בחיי היום יום העמוסים שלי? באמת לא אהיה רעבה כל היום- מה כבר אוכלים שם? איך אפשר להעביר יום בלי לחם או פסטה?
אחד היתרונות של האתגר הזה הוא שהוא באמת אינו מצריך מיקום מיוחד או הפסקה בשגרת החיים היומיומית (על אף שזה תמיד יכול להיות נחמד) אפשר לעשות את האתגר ולהמשיך בשגרת עבודה, לימודים, ניהול בית- משפחה וחיים.
כן יידרשו התאמות של אורח החיים, יותר בישול בבית אולי, יותר דיוק וקנייה של חומרי גלם מתאימים (או אולי נכון יותר לומר, הסרה של "מזונות" ששלטו שם ביד רמה קודם לכן J ) וירידה לפרטים (בעיקר כאשר אוכלים מחוץ לבית ויש פחות שליטה במה שנכנס לצלחת). זו הזדמנות להתאמן על בירורי עומק אצל חברים שמבשלים עבורכם, במסעדות ובחדרי האוכל בעבודה- משם ודאי תצאו עם תובנות והחלטות לגבי ההמשך.

האתגר מדייק ניואנסים בתזונת הפליאו שאולי בשגרת חיים רגילה הם כן יהיו בסדר עבור מי שמיישם תזונת פליאו. כמו, למשל, שאלת הפחמימות הבטוחות או מוצרי החלב.
שהרי בכל זאת אנחנו לוקחים על עצמנו אתגר.
איך ממשיכים הלאה משם? זה כבר עניין לדיונים פילוסופיים ופרקטיים כאחד. מומלץ וכדאי להיעזר בקבוצת התמיכה בפייסבוק שהוקמה לצורך המקיימים את האתגר בלבד.
לשאלות כלליות ולימוד בנושאי תזונת פליאו בכלל, כדאי לפנות לקבוצת
paleo Israel בפייסבוק, או לאחד הבלוגים של תזונת פליאו, המתוחזקים ע"י אנשים שזהו אורח חייהם ומאפשרים לימוד מעמיק בסוגיות שונות בגישה





 הכללים: מה מסירים מהתפריט למשך 30 הימים הקרובים של האתגר

·        סוכר בכל צורה שהיא. אף לא ממתיקים שנחשבים בריאים יותר מאחרים, כמו דבש, מייפל אמיתי, סילאן, סטיביה ועוד.
תזכורת: אלכוהול גם הוא סוכר ולכן גם הוא אינו מתאים לשתייה או לבישול .

·        שמנים מזוככים ומעובדים למיניהם- זה כמו מובן מאליו, אולם חשוב שזה יהיה ברור. בהמשך נבין אילו שמנים כן מתאימים לצריכה.

·        דגנים בכל צורה שהיא. מלאים או לבנים. אלו המכילים גלוטן (חיטה, שיפון, שעורה וכוסמין) וגם כל השאר, כמו אורז, דוחן, כוסמת, קינואה, שיבולת שועל ועוד (שחלקם אינם בהכרח דגנים, אולם משייכים אותם לקבוצה הזו).
גם את כל מוצריהם, כמובן, כמו אטריות, פסטות, קמחים, עמילן ועוד.

·        קטניות למיניהן, בכל צורה שהיא.
זה כולל, כמובן, גם סויה על כל צורותיה (מי שממש חייב רוטב סויה יכול לחפש את ה
coconut aminos ולהשתמש בו במקום. אומרים שהטעם דומה...).

·        חלב ומוצריו כמו גבינות, יוגורטים, חלב, שמנת, חמאה ועוד.

·        ללא חומרים משמרים למיניהם, מייצבים, צבעי מאכל, מונוסודיום גלוטמאט וכל שאר הרכיבים שמוסיפים בתעשיית המזון.
·        בלי ממתקים ופינוקים למיניהם כמו פנקייקים/ עוגות/ מאפינס  וכו' מקמח קוקוס או שקדים, עמילן טפיוקה ועוד.
למשך 30 הימים הקרובים!

·        מומלץ שלא להישקל או לערוך מדידות גופניות מכל סוג שהוא במהלך 30 הימים של האתגר. זאת על מנת ללמוד ולהתמקד בתחושות הגופניות שעולות במהלך 30 הימים הללו ולא לחשוב רק על אובדן המשקל. כשמתחילים לצרוך פחות סוכר התחושות הגופניות מתעדנות ומאפשרות לנו להכיר יותר ממדים של עצמנו ולדייק את הצרכים שלנו במגוון מצבים.
וגם כדי שכל העניין לא יהפוך למעין רדיפה שכזו אחרי משקל או תחושה מסוימת. קחו את זה כסוג של התנסות, מחקר, התבוננות.
בהחלט מומלץ לערוך מדידות לפני התחלת האתגר ובסיומו. אפשר גם לצלם ולהעלות לדף הקבוצה שלנו בפייסבוק, או לאחד הבלוגים של תזונת פליאו שאתם עוקבים אחריהם. זה בהחלט נותן פרופורציות גם לאנשים אחרים






אז מה אוכלים כל היום?

הכללים הם דיי פשוטים כאשר מדובר באוכל אמיתי.
אוכלים מזונות מהחי למיניהם: בשר, דגים, עוף, הודו, ביצים, שומן מהחי.
זה כולל, כמובן, גם איברים פנימיים כמו לב, כבד, טחול ועצמות למיניהן (ציר עצמות הוא מקור מצוין לחלבון ומינרלים זמינים).

שפע של ירקות, עלים ירוקים, פירות ואגוזים וזרעים במידה- המידה היא אישית וכדאי לשמור אותה בצמצום יחסי, כדי שלא להפוך מאלה חלק ניכר מהתפריט במהלך ימי האתגר.
אפשר גם לאכול תפוחי אדמה, בטטות ושאר שורשים המכילים יותר בפחמימות. גם כאן מומלץ לשים לב למידת אכילתם ולא כדאי לבסס עליהם את הארוחות.

שמנים מהחי כמו שומן בקר, אווז, כבש.
שמנים מהצומח כמו שמן קוקוס, גהי- חמאה מזוככת (מוצר החלב היחידי שמתאים באתגר, כי לא נותרו בו חלבוני חלב כלל), שמן זית מכבישה קרה, שמן אבוקדו.

רצוי שלא לצרוך מזונות מעובדים כלל, אולם ברור שישנם מזונות שמישהו אחר הכין שאפשר לצרוך במידה ואינם מכילים תוספת סוכר או חומרים משמרים למיניהם (כן, כן, קראו היטב ובחרו בחלופות ללא אותם חומרים), כגון מרבית החומצים, חלב קוקוס (בלי תוספים וחומרים למיניהם), ירקות כבושים במלח, רסק עגבניות למשל.
צריכת קפה, תה שחור ושוקולד היא בידכם. זו יכולה להיות הזדמנות להיפרד מהם לזמן מה (או לתמיד), או לצמצם את צריכתם. בכל מקרה אם בוחרים להמשיך לצרוך אותם יש כמובן לדאוג שזה יהיה ללא הסוכר, החלב והממתיקים. ושוב, עניין המידה...




עוד כמה דברים לפני שיוצאים לדרך

  • ·        ההתחייבות שלך היא בפני עצמך
  • ·        בסה"כ מדובר ב-30 ימים. זה לא מעט, אולם גם לא ממש הרבה, נכון?
  • ·        כדאי לנסות את זה בצורה שלמה בלי המעידות הקטנות של "רק טעימה מהפסטה של בת הזוג, כי היא אמרה שזה ממש טעים", או "רק לסיים את השאריות מהצלחת של הילדים" או "ללקק את כף הערבוב של התערובת לעוגה"
  • ·        בסה"כ מדובר ב-30 ימים!
  • ·        אפשר להיעזר במדריך לתכנון הארוחות של whole9 שנמצא פה (ובכלל בהרבה מהחומרים שנמצאים באתר שלהם) או בחומרים שיעלו בבלוגים הישראליים העוקבים אחרי תזונת פליאו.
  • ·        כאשר אתם אוכלים, התרכזו באכילה. אל תאכלו תוך כדי גלישה ברשת, מענה לטלפונים או שיחות ועידה בעבודה.
  • פנו את הזמן הנדרש לאכילה, התעלמו מהטלפון אם הוא מתעקש לצלצל דווקא בזמן הזה ועסקו רק באכילה.
  • באמת שזה לא לוקח הרבה זמן, אולם יש לזה משמעות מבחינת הלעיסה, העיכול, תחושות הרעב והשובע האותנטיות והקשב הפנימי ובהחלט ייתכן שתגלו עוד כמה יתרונות.
  • ·        ואל תשכחו- מדובר ב-30 ימים!



חוץ מאוכל

כדאי לעשות דברים קצת אחרת גם בהיבטים אחרים של החיים.
אם כבר מפתחים תשומת לב...

·        שינה חשובה לחילוף החומרים, להטענת מצברים, לשמירה על רמות אנרגיה מתאימות, לקיום תהליכים שונים בגוף.
אורח החיים המערבי דואג לכך שנצמצם בשעות השינה שלנו ככל הניתן. בעזרת גירויים של חשמל ואור מלאכותי ושפע הפיתויים שהם טומנים בחובם: טלוויזיה, מחשב ושאר פלאי הטכנולוגיה. וגם בילויים עד שעות לילה מאוחרות, עבודה שמשתלטת על שעות הפנאי ועוד.
כוונו למינימום של 8 שעות שינה בלילה באופן קבוע.
נסו שלא לשכב לישון אחרי 23:00 בלילה.
מומלץ לישון בחושך מוחלט ככל הניתן.

·        קבוצת תמיכה חשובה בכל תהליך של שינוי, על אחת כמה וכמה שינוי כזה שבא לידי ביטוי בכל יום במשך 30 ימים.
מצאו את קבוצת התמיכה שתתאים לכם- אם זו הקבוצה שפתחנו במיוחד בפייסבוק, אם אלה כמה חברים שעושים אתכם יחדיו את האתגר, אם זה חבר שסיכמתם אתו מראש שברגעים קשים אתם מתקשרים אליו כדי לקבל עידוד.
אל תעשו את זה לבד!
אולי זה אפשרי, אולם זה לא יקל עליכם.
ובכלל... אנחנו בני האדם רגילים לעשות דברים בקבוצות גדולות או קטנות יותר. זה בטבע שלנו. קל לנו יותר לשתף פעולה עם אחרים סביב מטרה מסוימת ולשאוף לשם ביחד.
התנסו בזה, במיוחד אם אלמנט השיתוף והתמיכה אינו נוכח בחייכם באופן קבוע. מי יודע? אולי תגלו שזה באמת יכול לעזור לכם ותתמכרו...

·        מצאו דרך לבלות קצת יותר זמן בחוץ, בטבע.
גם אם אתם חיים בעיר עדיין יש פארקים למיניהם או את הים.
נסו למצוא דרך להיות בחוץ (ולא בשופינג ברחוב) כמה שיותר פעמים במהלך השבוע.
זה מרחיב את הלב ותורם לקרקוע ולתחושת הפרופורציה.
כבני אדם התפתחנו בטבע, בחוץ. השהייה שלנו בפנים, בבתים, במשרדים, ליד שולחנות עבודה היא מנהג חדש יחסית ויש לו את החסרונות המרובים שלו. החל ממחסור בתנועה ובאוויר נקי, דרך אי חשיפה מספקת לשמש (חשובה לסינטוז ויטמין
D  ולעוד כל מיני דברים אחרים) ועד לתחושת האגו שחייב להתגמד לנוכח הים רחב הידיים, או ההרים הגבוהים, או שפע גווני הירוק שהטבע מציע לנו.
מבינים את הכוונה? צאו החוצה כמה שיותר שיש ביכולתכם. זה טוב לכם!

·        מיצאו דרך להפעיל את גופכם בצורה שתהלום את צורכיכם והעדפותיכם.
יש באמת כל כך הרבה שיטות פעילות, התעמלות ותנועה. לכל אחד מתאים משהו אחר, יש תקופות בהם תהיה משיכה לכיוון מסויים ואילו בתקופות אחרות המשיכה תהיה לכיוון אחר.
העיקר להיות בתנועה!
הגוף שלנו בנוי לתנועה וכאשר אלמנט התנועה אינו נוכח מספיק ביומיום יהיו יותר קיבעונות גופניים, מגבלות בתנועה, עלייה במשקל וכאבים למיניהם.
אפשר ורצוי לשלב בין שיטות תנועה שונות. העיקר שיהיו בהלימה לגוף הפרטי שלכם. לא מומלץ להעמיס או לעסוק בפעילות יתר. גם במצבים של פעילות יתר יכולים להתעורר קשיים גופניים למיניהם.
תנועה כחלק מאורח החיים היומיומי הבריא שלכם.

·        פתחו מודעות למקומות בחייכם בהם יש יותר מדיי מתח- סטרס.
יותר מדיי מתח אינו בריא לנו ומעמיס על הגוף ועל הנפש.
כאשר אנחנו לומדים לזהות את המקומות בהם יש עודף מתח, יהיה קל לנו גם להבין מה צריך לעשות על מנת לפרק אותו.
וגם כאן יש אינספור שיטות ודרכים. בחרו במה שהכי נכון עבורכם ואל תדחקו הצידה היבט חשוב כל כך של החיים היומיומיים.

·        במידה ואתם מעשנים או צורכים חומרים ממכרים למיניהם, האתגר הוא הזדמנות מצוינת להתנסות בפרידה מההרגלים האלה. משלל סיבות ידועות.

מוכנים לצאת לדרך?
שיהיה בהצלחה!

רשימת הבלוגים הישראליים שלוקחים חלק באתגר:

פליאו סטייל  http://www.paleostyle.co.il/
מר קדמוני  http://www.kadmoni.com/
בלוג דל פחמימות  http://www.carbfree.co.il/
מה יש לצהריים   http://veredleb-nutrition.blogspot.co.il/
האתגר הקדמוני  http://etgarkadmoni.blogspot.co.il/
מי צריך פחמימות  http://whoneedscarbs.wordpress.com/
פליאו ישראל  http://paleo-israel.co.il
הסלסילה של מיה ואודי  http://maya-udi.blogspot.co.il/
פליאו במטבח http://www.paleo-kitchen.co.il/
Donut's kitchen  http://www.donutskitchen.com/


יום חמישי, 21 בפברואר 2013

בולונז בסגנון תאילנדי

התחלתי להכין בולונז ובשנייה הוא קבל טוויסט אחר לגמרי ממה שהתכוונתי- איך לא חשבתי על זה קודם?

חומרים

2 כפות שמן קוקוס
1/2 ק"ג בשר טחון (בד"כ משתמשת בבקר+ טלה)
1 כרישה/ בצל
חבילת פטריות (מה שאוהבים) קצוצות
פיסת ג'ינג'ר מגורד
פיסת שורש כורכום מגורדת
כמה שיני שום פרוסות
1/2 חבילת חלב קוקוס
1/2 חבילת כוסברה
מלח, כורכום, פלפל חריף גרוס

אופן ההכנה

בסיר מחממים שמן קוקוס וכשהוא חם זורקים פנימה בצל/ החלק הלבן של הכרישה קצוץ להזהבה.
מוסיפים את הבשר ומערבבים להשחמה.
פנימה נכנסים הג'ינג'ר, השום, הכורכום והתבלינים לערבוב טוב


אחרי כמה דקות מוסיפים את הפטריות לערבוב לעוד 1-2 דקות


מוסיפים את חלב הקוקוס ומביאים לרתיחה. מקטינים את האש ומבשלים עד לריכוך הבשר עוד 10-20 דקות.
בסוף מערבבים פנימה את הכוסברה והכרישה הקצוצים




יום שלישי, 19 בפברואר 2013

פשטידת כרובית לעצלנים

פשטידה שמהיר וקל להכין ומי שאוהב כרובית מאד ייהנה ממנה

חומרים

כרובית גדולה
1 בצל
כמה שיני שום
4 ביצים
2-3 כפות פרמז'ן מגורדת *** לדפ"מ SCD בלי הגבינה ***
מלח, פלפל, מוסקט


אופן ההכנה

במעבד מזון טוחנים היטב עד למרקם דק דק את הכרובית ביחד עם הבצל והשום.
מוסיפים את התבלינים.
בקערה טורפים את הביצים ומוסיפים את הגבינה.
מערבבים הכל יחדיו למרקם אחיד.
מכניסים לתבנית ואופים על חום של 180 מעלות כ-45 דקות



אם רוצים להשקיע יותר, אפשר לטגן בשמן קוקוס/ חמאה כרישה/ בצל ולהוסיף לתערובת. זה בהחלט מוסיף לטעם



מציעה לנסות ולעמוד בפיתוי ולחכות שיתקרר.
אפשר גם לשמור במקרר ליום שאחרי, זה יהיה ממש טעים

יום ראשון, 17 בפברואר 2013

קוביות לפת בחמאה בתנור- בסגנון אלוהי!

כן, אני יודעת שזה נשמע מוזר- לפת בתנור?
תשמעו, זה כל כך טעים, שחייבים לנסות.
גם ממש פשוט.
הן גם ממש בעונה, אז באמת שאין סיבה שלא לנסות...


חומרים

4-5 כפות חמאה (כן, הרבה! וכן, אפשר במקום גם גהי או שמן קוקוס אם תרצו)
2 פקעות לפת גדולות
מלח, פלפל

אופן ההכנה

מחממים תנור ל-180 מעלות.
במחבת מחממים את החמאה וממיסים אותה.
חותכים את הלפת לריבועים בינוניים


כשהחמאה נמסה, מערבבים את קוביות הלפת עם החמאה והתבלינים במשך כמה דקות טובות

הכנסתי פה גם 2 תפו"א קטנים בשביל הגדולה (אני מכירה את הסחורה שלי)

החמאה צריכה לצפות היטב את כל הקוביות, ואלה צריכות להפוך לקצת רכות יותר למראה. קצת קשה לי להסביר את זה. משהו בהן מתרכך, גם פיזית וגם ממש במראה שלהן. אחרי שתנסו תבינו למה התכוונתי.

מעבירים לתבנית לתנור ואופים במשך 30-40 דקות, או עד שהלפת מתרככת


ברור שזה רק בסיס ואפשר לשחק עם טעמים, רוטב, תבלינים ועוד.
לכו על זה!
בכלל, לפת הולכת לככב אצלי בעוד כמה מנות בהמשך. יש לי כמה רעיונות, היא פשוט נפלאה!

אכלנו עם סלמון בתנור

יום שישי, 15 בפברואר 2013

מרק משובח של ירקות ובשר ותבנית של ירקות חריפים בתנור

מכניסה את שני המתכונים האלה יחדיו, כי הם הרכיבו אצלי ארוחה אחת והיו פשוט טעימים מאד ביחד (ולחוד)

לפת וצנונים למיניהם בתנור זה פשוט להיט, חבל על הזמן כמה שזה טעים.
וכל כך פשוט גם...

חומרים

2 לפתות (ככה כותבים?)
3-4 צנונים שחורים
4-5 צנוניות ורדרדות
שמן זית, שמן קוקוס (כמה? לפי העין ככה, שזה יכסה את השורשים היטב)
ככפית מלח גס
אופציונלי: מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה

חותכים את השורשים לקוביות (אני יודעת, לפת היא טכנית פקעת, אולם אכניס אותה עם כל שאר החבר'ה כדי שיהיה קל יותר להתייחס לכולם ביחד), מניחים בתבנית לתנור


מחממים תנור ל-200 מעלות.
שופכים מעל את המלח ואת שמן הזית ומערבבים היטב.
מוסיפים מעל כמה גושי שמן קוקוס (הוא מוקשה בטמפרטורות האלה. אחרי כמה דקות בתנור אפשר לערבב הכל ביחד).
אופים כשעה, או עד שהשורשים מתרככים.
בסוף אפשר לסחוט מעל מיץ לימון טרי ולהוסיף עוד קצת מלח, אם יש צורך



את המרק רציתי לעשות יותר בסגנון מקסיקני חריף כזה, אולם גם לא היה לי בדיוק פלפל חריף טרי וגם... אני יודעת שלא יהיה לי שיתוף פעולה מצד הילדים עם החריף, אז משאירה את זה למנות שהם בטוח לא יאכלו.
אולם אם אתם מאוהבי החריף ואין לכם אילוצים מבית, לכו על זה! הוסיפו פלפל חריף!

חומרים

3 כפות שמן קוקוס
2 בצלים קצוצים
1 כרישה- החלק הלבן קצוץ
חבילת סלרי- גבעולים קצוצים ועלים קצוצים לחוד
2-3 גזרים בינוניים חתוכים
2 פלפלים- כדאי בצבעים שונים
5-6 שיני שום (לפי הטעם)
[זה המקום להוסיף גם פלפל חריף, אם אתם אוהבים]
4-5 עגבניות בשלות (אפשר גם להחליף ברסק אם אין לכם עגבניות)
נתחי בשר שזמינים לכם: עוף, הודו, בשר טחון, שאריות מארוחות קודמות ועוד (אני השתמשתי בשאריות של נתחי אווזית מהכנת הביף ג'רקי ובבשר לב טחון
1/2 חבילת פטרוזיליה
תבלינים: 1/2 כף זרעי כמון, כף פפריקה מתוקה, כף כורכום, 1-2 כפות מלח גס, פלפל שחור לפי הטעם

אופן ההכנה

בסיר מתאים מחממים את שמן הקוקוס וזורקים לתוכו את הבצלים והכרישה
ואת הגזר גם, אחרי כמה דקות

מוסיפים: פלפלים ועיגולי סלרי, שום ותבלינים- מערבבים היטב
אחרי כמה דקות מוסיפים עגבניות ושוב מערבבים היטב
מכסים את הסיר למספר דקות

בינתיים משחימים את הבשר במחבת

כשהוא השחים לו מוסיפים אותו אל הסיר

מוסיפים מים/ ציר עצמות עד לגובה הרצוי (מרק או תבשיל?)
אפשר לזרוק פנימה גם עוד כמה ירקות (במקרה נתקלתי בזוקיני ובשני תפוחוני אדמה קטנטנים)
מביאים לרתיחה ומבשלים עוד כמחצית השעה- שעה

זה הזמן לזרוק פנימה את הפטרוזיליה ועלי הסלרי שקצצתם

OMG
באמת!

יום חמישי, 14 בפברואר 2013

לא מאמינה- הכנתי שניצלים!

כן, כן... גם אני הגעתי לשלב הזה בחיי (ולא בגיל 47)
זוכרת את אמא שלי מטגנת שניצלים כל שני וחמישי, בכזו קלילות.
עד היום לא ממש נכנסתי לזה.
בהתחלה בגלל הטיגון, אח"כ בגלל פירורי הלחם...
והנה הגיע היום בו מצאתי את עצמי אמורה לאכול צהריים רק עם בני השני- הבררן.
היה לי חזה עוף מופשר שתכננתי להכין איתו משהו.
ואיזו בת קול פנימית אמרה לי- 'למה שלא תכיני לו שניצלים? הוא הרי כ"כ אוהב...'
הלכתי על זה, בגירסא הפליאוליתית, כמובן, בלי פרורי לחם- עם קמח שקדים. הוספתי לו גם שמרי בירה, כי היו לי וכי אני אוהבת את הטעם המלוח המיוחד שלהם.

[עדכון: מאז עברתי להכין עם קמח קוקוס במקום קמח שקדים, ולפעמים עם שילוב של שניהם.
קמח קוקוס פשוט לא מתחמצןכמו קמחי אגוזים למיניהם בחימום]

מיותר לציין שהוא לא הרגיש בהבדל וליקלק את האצבעות.
אני קצרתי מחמאות ונהנתי מארוחה סוליקו עם הפרח הזה [ואח"כ טיול שווה. אם כבר זמן איכות...]. אפילו אמא שלי בדיוק התקשרה והוא השוויץ בשניצל ה"עסיסי" שלי (ה- מחמאה שלו למשהו טוב) שיותר טעים משלה (היא סטנדרט הזהב שלי כשזה מגיע לשניצלים). אם כי עדיין השניצל של השכנים הוא מספר 1 ברשימה שלו- הכי עסיסי!

מוזמנים להתעלם מהכלים בכיור...

אחרי טבילה בביצה ובתערובת של קמח שקדים ושמרי בירה. מניחה שגם קמח קוקוס יהיה נפלא פה, נגמר לי...

במחבת עם שומן בקר. אם לא הייתי חוששת מתגובתו (בכ"ז פעם ראשונה שלנו) הייתי הולכת גם על שמן קוקוס. בפעם הבאה...

זהובים ויפים

'אמא, תצלמי את המנה שלי'- הכי אהובה עליו בעולם. שניצל ו"סלט ילדים" (עוד מונח חדש בבית)

זו הארוחה שלי (הסלט יותר מושקע, ויש גם טחינה)

'תצלמי גם את הכל'

יום שלישי, 12 בפברואר 2013

ברוקולי ופטריות מוקפצים

שדרוג לירקות בשמן זית ובלסמי, או לדודת הפטריות שלי

חומרים

פרח ברוקולי גדול אחד (או יותר)
חבילה או שתיים של פטריות (אפשר מסוגים שונים)
1 כף שמן קוקוס
1 כף שמן זית
מלח גס, פלפל גרוס, פלפל חריף טחון
חומץ בלסמי
חופן שקדים קצוצים (מעדיפה להשרות ולייבש ואז הם הכי מזינים)

אופן ההכנה

חותכים את הברוקולי לתפרחות קטנות.
קוצצים את הפטריות ל-2 (כדי שעדיין תשארנה מספיק גדולות).
פורסים את השום, קוצצים את השקדים.

במחבת מחממים את השמנים וזורקים פנימה את הברוקולי לערבוב של כמה דקות.
מוסיפים גם את הפטריות אחרי כמה דקות ואת התבלינים  ומקפיצים יחדיו.
ממש בסוף מוסיפים שקדים וחומץ בלסמי ונותנים כמה ערבובים אחרונים.

מה עושים עם זה?
אפשר לאכול כמנה בפני עצמה.
אפשר לתת להתקרר מעט (או לא) ולהוסיף לסלט עם שפע ירוקים (מי אמר סלרי?), או לערבב עם אורז/ אטריות/ נתחי עוף, בשר, דג וכן הלאה



יום שני, 11 בפברואר 2013

מוזמנים לשים לב למידע שנמצא בלשוניות העליונות

לא לגמרי בטוחה ששמים לזה לב, אז מרשה לעצמי להפנות לשם את תשומת הלב.
מתכוונת ללשוניות העליונות פה בבלוג.

יש שם מידע מורחב יותר אודותיי וקצת על האני מאמין שלי בתחומי התזונה, בריאות ואורח חיים.

מדיי פעם הלשוניות מתחדשות, כמו כשאני מודיעה על סדנאות ומפגשים שאני מקיימת שאולי רלוונטיים לקוראי הבלוג הזה.
למשל, הנה מידע על מפגש בנושא "תזונת תינוקות" שאני מקיימת אחת לחודשיים- שלושה, בביתי בכרכור.
מפגשים כאלה מתארגנים גם במקומות רבים בארץ- בבתים פרטיים, במרכזים למיניהם ועוד.
אני פתוחה להצעות, מוזמנים לאתגר אותי.

עוד אפשר לקרוא שם על המטבח הבייתי, על ארוחות משפחתיות (מנהג שאני מאד מאמינה בו) ועל תזונת פליאו שאני דבקה בה מזה כשנה וחצי.

בנוסף, מוסיפה שם מאמרים משתנים שלי- ותיקים או חדשים. אז כדאי לעקוב אחרי המאמר התקופתי.
ואם יש משהו שאתם רוצים לברר או לשאול אותי, או סתם להחליף כמה מלים.... אתם ממש מוזמנים




יום ראשון, 10 בפברואר 2013

ארוחה של צנוניות וחומץ בלסמי

יש ארוחות כאלה שאפשר להסתכל על המנות בהן מכמה זוויות.
הפעם יצאו לי שתי זוויות מוצלחות: זו של הצנוניות וזו של הבלסמי.
תיכף תבינו.

למנה הבשרית השתמשתי בנתח אסאדו שהכנתי ערב לפני כן בתנור עם ירקות.
נשאר ממנו נתח לא קטן, אז פרסתי אותו לפרוסות דקות, כמו רוסטביף והשארתי ליום שאחרי.
מניחה שאפשר להתחיל להכין את המנה הזו מאפס, עם נתח שמתאים לבישול קצר יחסית, כמו שייטל, לב, כבד ואחרים. או שתעשו כמוני ותשדרגו שאריות (זה תמיד רעיון טוב להכין נתח גדול יותר ולהתארגן מראש לארוחה של היום שאחרי. אם כבר משקיעים אנרגיה בקנייה, הכנה ובישול- לא?).

על צנוניות בתנור שמעתם? גם אני לא. עד שנתקלתי במתכון באחד מספרי הבישול של מארק סיסון.
הרמתי גבה בהתחלה, כי אנחנו ממש אוהבים צנוניות טריות וחרפרפות, ובכל זאת החלטתי לחכות לשעת הכושר הראשונה כדי לנסות את זה.

ואם כבר צנוניות, אז למה לא לבסס עליהן סלט חריף- מריר- מתקתק עם כל מיני דברים מעניינים

חומרים

1/2-1 ק"ג נתחי בשר בסגנון רוסטביף
מיץ מתפוז אחד (כ- 3/4 כוס)
1/3 כוס חומץ בלסמי
מלח גס, פלפל גרוס

צרור צנוניות
4-5 שיני שום
שמן זית
מלח גס, פלפל גרוס
מיץ מחצי לימון/ 1-2 כפות חומץ בלסמי

1 קלמנטינה
1 אבוקדו בינוני
כמה זיתים שחורים (או מה שיש לכם)
1/3 חבילת רשאד
7-8 צנוניות לא גדולות
חופן עלי חרדל קטנים (צאו בחוץ וקיטפו. זו העונה!)
כמה עלי מנגולד קטנים
לרוטב: שמן זית, חומץ בלסמי, מלח עשבים


אופן ההכנה

מניחים את נתחי הבשר עם חומרי הרוטב בסיר, מביאים לרתיחה ומצמצמים את הרוטב כמעט לגמרי על אש קטנה.

חותכים את הצנוניות לחצאים או רבעים, לפי הגודל שמתאים לכם.
מניחים אותן בתבנית פיירקס ביחד עם שיני השום השלמות.
שופכים מעל שמן זית, מלח ופלפל. כמה? לפי העין והטעם


משגרים לתנור בחום של 200 מעלות ל 20-30 דקות.
הן יכולות להישאר מעט קראנצ'יות, או יותר רכות.
לטעמכם!



חותכים את פלחי הקלמנטינה ל-3 חלקים ומוציאים חרצנים.
חותכים ריבועי אבוקדו.
קוצצים את העלים ואת הזיתים.
חותכים את הצנוניות לירחים דקיקים.
שופכים מעל את מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב



אוח, אני מוכנה לאכול ככה בכל יום. באמת!
אולי, אולי, אולי הייתי מוסיפה לסלט עיגולי בצל טריים, אם הייתי חושבת על זה קודם

זה מה שנשאר מהצנוניות בתנור