"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

אתם שואלים ואני עונה

מדיי יום אני מקבלת שאלות בנושאי בריאות שונים במייל או בפייסבוק. בעקבות מאמרים שכתבתי, נושאים שאני מעלה ועוד.
זו הזדמנות מעולה עבורי להעמיק עוד את הידע שלי, להתרענן, לקרוא מחקרים עדכניים בתחומים שונים- הלימוד אף פעם אינו מפסיק!
בדף הזה אשתף אתכם בחלק מהשאלות והתשובות, כדי שגם אתם תלמדו. ללא איזכור שמות, כמובן

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

שלום לך אני סובל ממחלת הגאוט שנים האם המורינגה מתאימה לגאוט ואיך היא משפיעה? אני גם סובל מלחץ דם גבוה, האם זה לא משפיע לרעה? תודה


יש מידע המקשר טיפול במורינגה עם הפחתת מצבים דלקתיים כמו גאוט ודלקות מפרקים.
הנה מחקר אחד שמצאתי
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13880200802366710

אומר לך עוד שתפריט דל בפחמימות ועשיר בשומנים, כמו שמציעה התזונה הפליאוליתית/ קדמונית/ אבולוציונית, יכול לעזור מאד כטיפול תומך מאד כאשר ישנם תהליכי דלקת בגוף, כדוגמת מחלת גאוט.
התזונה הפליאוליתית היא אנטי דלקתית בבסיסה וניתן להיעזר בה ובפרוטוקולים נוספים הנשענים עליה (כמו הפרוטוקול האוטואימוני the autoimmune protocol) כדי לטפל במחלות דלקתיות למיניהן.
כמובן שכדאי להתאימן באופן פרטני לצורך ולאדם ובמידת הצורך להוסיף תוספים מתאימים.

מציעה לך לקרוא עוד על הקשר בין אומגה 3, אומגה 6 ותהליכי דלקת בגוף.

ישנה חשיבות גבוהה להפחתה משמעותית של צריכת פרוקטוז הן מפירות, אולם בעיקר ממזון מעובד. שכן זו יכולה לעודד תהליכים דלקתיים וסינדרום מטבולי שיכול להשפיע על היווצרות חומצת שתן (uric acid) בגוף.
מוזמן לקרוא עוד על התזונה הפליאוליתית אצלי בבלוג
http://veredleb-nutrition.blogspot.co.il/p/blog-page_28.html

לקריאת המשך על גאוט ותזונה פליאוליתית אפשר לגשת לכאן:

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

שלום לך, 
האם אפשר לטפל באבנים בכליות בצורה טבעית?
עברתי כבר פעם אחת ריסוק ואני מעוניינת לנסות ולהמנע מהיווצרות נוספת של אבנים, שאני מבינה שאני נמצאת בסיכון אליה

אבנים בכליות הן מצב כואב מאד שעשוי לפגוש אדם בפתאומיות רבה. אכן ישנו סיכוי מוגבר להיווצרות נוספת של אבנים בכליות, לאחר שכבר נוצרו אבנים בעבר ויש מה לעשות על מנת לנסות ולהימנע מהמצב שוב. כמובן שיכולה גם להיות נטייה משפחתית להיווצרות אבנים. עוד סיבה טובה לנסות ולמנוע אותן מראש.

המאמר הזה סוקר כמה רכיבי מזון חשובים בכל הנוגע להיווצרות אבנים בכליות. כדאי לאזן בין ויטמין A, ויטמין D וויטמין K2. אלה ויטמינים חשובים במנגנון הספיגה של סידן ועשויים להיות משמעותיים ביותר לתהליך היווצרות האבנים בכליות.

מומלץ לתסף את התפריט במגנזיום, מאחר וקשה לנו למצוא מקורות טובים למגנזיום (יש מחסור שלו באדמה). תוסף איכותי יהיה כזה של מגנזיום ציטראט או מלאט (אלה הצורות הקלות ביותר לספיגה בגוף)

רצוי להימנע מאוקסלאטים במזון, אלה מצויים בעיקר ב: תרד, מנגולד, עגבניות, קקאו, פטרוזיליה, אגוזים, קטניות, תותים, בטטות.

שתייה קבועה של מיץ לימון לאורך היום עשויה לעזור לפרק אבנים בכליות.

יש להרבות בשתייה, מאחר והיווצרות אבנים בכליות עשויה לנבוע ממחסור בנוזלים. וכדאי להימנע מקפאין ואלכוהול.

מומלץ גם להגביל את כמות המלח שצורכים באופן קבוע ואת צריכת המזונות עתירי הסידן. מזונות עשירים באשלגן יכולים לאזן את הנתרן העודף מהמזון. אלה הם: בננות, עלים ירוקים, דלועים, אבוקדו.

צריכה גבוהה של פרוקטוז, בעיקר כממתיק מלאכותי המצוי במזון מעובד, או אכילת פירות במינונים גבוהים, יכולה לעודד תהליך של היווצרות חומצת שתן (uric acid) בגוף.

ישנם צמחי מרפא שיכולים לעזור בטיפול באבנים בכליות וניתן להיעזר בהרבליסטים מומחים להתאמה אישית של פורמולות צמחיות למיניהן.

לקריאה נוספת על אבנים בכליות:
מאמר מצויין של פול ג'מינט על הסכנות שבאכילת מעט מדיי פחמימות.
עוד על תפריט מופחת אוקסלאטים במאמר הזה.

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

אולי תוכלי לעזור, חילבה ומורינגה: 
מה עדיף לדעתך משניהם?
איך עוברים מאחד לשני?
צריך הדרגה?
מה המינון המומלץ למורינגה?
האם אפשר ליטול את שניהם בו זמנית?  ואם כן באיזה מינון כל אחד?

חילבה ומורינגה, שניהם צמחי מרפא המשמשים בין היתר להגברת ייצור חלב.
ישנן נשים שמסיבות מסויימות אינן מייצרות מספיק חלב עבור התינוקות שלהן- אם זה כי יש להן בעיה הורמונלית, אם זה כי עברו ניתוחי חזה למיניהם בעברן, אם זה כי מבנה השד שלהן התפתח בצורה מסויימת. ולפעמים הירידה בכמות החלב נובעת מהכיוון של התינוק שלא יונק בצורה מספיק יעילה ולאורך זמן גורם לגופה של אימו לייצר פחות חלב עבורו (כי חלב נוצר לפי דרישה). לעיתים הבעיה היא במבנה הפה של התינוק- לשון קשורה, לסת אחורית ועוד ולעיתים היניקה אינה יעילה ממגוון סיבות נוספות.
בכל מקרה, לעיתים נוצר הצורך לתמוך באם שמעוניינת להגביר את ייצור החלב שלה ושימוש בצמחים כגון אלה יכול לעזור.

לחילבה ולמורינגה יש בעקרון השפעה דומה על ייצור החלב ושניהם עובדים יפה.
לפעמים יש אמהות שאוהבות לקחת את שניהם ביחד, אולי זה קטע פסיכולוגי. לא יודעת כמה זה ישפיע יותר, אולם אין מניעה לנסות בכלל.

לגבי מה עדיף, זה באמת עניין אישי של נסיון והעדפה ולפעמים של מצב בריאותי, כי החילבה קצת פחות מומלצת למצבים הורמונליים למיניהם.
וגם ישנו עניין הריח...
אני מאד אוהבת את המורינגה כי היא קודם כל צמח מאד מזין, שמכיל הרבה רכיבים תזונתיים חיוניים ומחזקים, גם ללא קשר להנקה. נפלא לאמהות אחרי לידה!

לגבי מינוני המורינגה, אפשר לקרוא עוד במאמר שכתבתי עליה.

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--


היי ורד,
אני סובלת מעל חודש וחצי מסתימה חוזרת בצינורית חלב כבר פעם שלישית.
הבן שלי בן 7 חודשים וזו פעם ראשונה שזה קורה לי (ילד שלישי שיונק).
דיברתי עם יועצות הנקה במוקד אחיות של הכללית, קיבלתי משחה נגד פטריות ואנטיביוטיקה מרופא המשפחה, הייתי אצל כירורג שד שאמר שאין דלקת ומבחינתו הכל בסדר.
אבל זה לא נפתר, כל הזמן כואב ויש כתם לבן כמו פצע מוגלתי שלא עובר מאז שזה התחיל.
כשזה קורה אני מצליחה לשחרר את זה בכאב רב אבל הכאבים נמשכים כל הזמן ומתגברים כששוב נסתם. אני ממש מרגישה שהסתימה מגיעה שוב L

השאלה היא האם יש דרך למנוע את הסתימה הבאה?
מרגיש לי שאין לאף אחד פתרון עבורי ואני ממש סובלת....

חזרתי לעבודה לפני כשבועיים ושאבתי פעם ביום אבל השאיבות הפכו להיות כואבות ובלתי נסבלות אז הפסקתי.
כולם סביבי אומרים לי להפסיק להניק אבל אני מאוד רוצה להמשיך לפחות בזמן שאני איתו מה גם שמרגיש לי שזה בדיוק הדבר ההפוך שאני צריכה לעשות כי הגודש מכאיב עוד יותר.

מבינה את התסכול שלך.
סתימות חוזרות אכן מתסכלות ביותר!
יש נשים שזה המבנה שלהן. ולפעמים זה קשור לצורת היניקה/ ריקון השד אצל הקטנים.
מצויין שהלכת לבדוק וראית שאין שאריות, אבצס וכו', כי זו בעצם הסכנה הגדולה של סתימות, שהן תהפוכנה לאבצס פנימי שאין מנוס אלא לפתוח אותו בהליך כירורגי קטן.
הייתי מנסה לעבוד עם לציטין לתקופה, יש נשים שזה ממש פתר עבורן את הבעיה.
לא צריך מרשם, יש בכל חנות טבע/ סופרפארם.
במקביל, יש מעין סברה כזו, גם בעיקר מנסיונן של הרבה אמהות, שהפחתת אכילת אגוזים וזרעים יכולה לעזור. כמו שאני מבינה את זה, זה קשור בהפחתה במקורות לאומגה 6 מהמזון, כך שמניחה שגם נטילת אומגה 3 יכולה לסייע פה.
כדאי גם להמשיך לעסות את השד לאורך היום, ממש להיות איתו הרבה בקשר, כדי לתפוס את זה רגע אחרי שזה קורה ולדאוג שלא יתפתח למשהו רציני יותר.
לגבי פתיחת השלפוחית הלבנה, נסי לחמם את השד עם מטלית חמה ממש לפני היניקה, בד"כ הקטנטנים מצליחים לפתוח לבד.
יש נשים שיפתחו לעצמן את השלפוחית עם מחט סטרילית ויש שילכו לאחות.
תלוי בך.
השלפוחית כשלעצמה אינה הבעיה, רק מצביעה על כך שישנה בעיה.
בהצלחה ושיעבור במהרה!

לקריאה נוספת ולהמלצות, מאמר שכתבתי על סתימה בצינורית חלב.

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

שלום ורד,
קראתי באינטרנט מאמרים שכתבת לגבי תזונה בהריון.....ורציתי לשאול אותך שאלה..... בתקווה שתוכלי לענות לי. בחודש הראשון להריון עד שבוע 4 בערך שתיתי כל בוקר כף שמן קוקוס. שנים שאני שותה שמן פשתן (כף כל בוקר על בטן ריקה), גם בגלל הערכים התזונתיים וגם כי זה עוזר לי לפעילות קיבה....פשוט חשבתי לשנות ועברתי לשמן קוקוס. קראתי באחד המאמרים שחומצה קפרילית שמצויה בשמן קוקוס אסורה בהריון ומיד הפסקתי. כרגע אני בשבוע חמישי, ואני תוהה  האם הזקתי באופן כלשהוא לעובר? להריון? העלתי סיכון להפלה? עבר שבוע מאז הפסקתי, אני כרגע בשבוע חמישי, חזרתי לצרוך שמן פשתן...אשמח לתשובתך המושכלת, אני קצת לא רגועה. תודה.

שלום לך,
שמן קוקוס הוא שמן נפלא.
עשיר בחומצות שומן איכותיות ומזינות ביותר. יש לו את הרכב השומן הכי קרוב לזה המצוי בחלב אם, חומצה קפרילית היא אחת מחומצות השומן הללו. ואגב, יש לה תכונות ריפוי רבות ויש אנשים הנוטלים תוסף ייעודי שלה לשלל מצבים בריאותיים.
לא רק שלא הזקת, אלא אף הועלת לגופך ולעובר!
ניתן לשלב שמן קוקוס במאכלים, תבשילים, מאפים, שייקים.
הוא אחד השמנים הכי בריאים ובטוחים לחימום בבישול ואפייה.

רק בריאות והריון מהנה

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

היי ורד מה שלומך?
איך אפשר לנקות גודש באף לתינוק קטנטן? ניסיתי מי מלח אבל זה לא יוצא 😕

היי, מה שאפשר לעשות עם מיי מלח, וגם עם חלב אם אגב, זה להספיג בצמר גפן ולטפטף ככה מעט לתוך האף.
בעקרון זה עוזר לייבש את הגודש באף, פחות להוציא.
ישנם גם שמנים אתריים שיכולים לעזור במבער בחדר, בטפטוף על כרית או בגד, כמו סוג מסויים של אקליפטוס (ראדיאטה בלבד עם קטנטנים!)

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

יש לי שאלה בקשר לשמנים.
מה דעתך על שמן קוקוס לטיגון, אפייה וכו'? אני יודעת שהדעות חלוקות בקשר לשמן זה בגלל שהוא רווי. האם עדיף לטגן  בשמן זית או שעדיף בשמן קוקוס?
מה דעתך על שמן קנולה מזוכך בתוספת נוגדי חימצון שמכניסים לתוכו?


שמן קוקוס, הוא נפלא לבישול, אפייה וכו' דווקא בגלל שהוא שומן רווי ואינו מתחמצן או משתנה בחימום.
דווקא משמן קנולה הייתי נמנעת לחלוטין. זהו שמן מזרעים ואינו יציב כלל לחימום. לא סתם מוסיפים לו נוגדי חימצון...

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

האם אפשר להשתמש בעצמות הודו, למשל, לאחר שבישלתי מרק עם השוק? כלומר להפריד את הבשר  ולהמשיך לבשל את העצם  ?
תודה ותודה על הבלוג המאיר.

בוודאי שאפשר!
אפשר להשתמש בעצמות של כל מזון מהחי, גם בעצמות של דגים (אלה צריכות בישול קצר בהרבה, של כמה שעות, כדי למצות את מה שיש בהן).
להסבר על הכנת ציר/ מרק עצמות ראי כאן

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

השתתפתי בהרצאה שלך לפני שלושה חודשים.
סיקרנת אותי, והתחלתי לשוטט בבלוג שלך. נהנתי מאוד.
רציתי לשאול על שני עניינים, אם אפשר:
האחד בעניין חמאת הקוקוס: פעם ראשונה שמעתי על עניין הקוקוס ממך. אז ניסיתי את החמאה כהרפתקה (מצאתי אצלך קישור למתכון), ויצקתי אותה לכלים של פרלינים כדי לשמור ולחסוך חיתוך כל פעם, אבל אז קרו שלושה דברים: 
א) לא כ"כ ידעתי מה לעשות איתה (כלומר לאילו מתכונים להשתמש)
ב) מצאנו שהיא יצאה קצת גרגירית (מבחינת המרקם)- האם זה אמור להיות ככה, או שהייתי צריכה להמשיך עוד כמה דקות במעבד? זה היה נראה מוכן ונוזלי.
ג) גילינו שהיא מאוד טעימה פשוט כמו שהיא- והתחלנו לאכול אותה כמו פרלין. מדי פעם כשמתחשק משהו מתוק (וזה היה פתרון לסעיף הראשון. בסוף היא נגמרה. והכנו עוד).

ואז איזו שכנה שאלה אותי אם אני מכירה מתכונים לעוגות בריאות, בלי שמן שמתחמצן באפיה וכל מיני כאלה (ולא עזר שטענתי שבד"כ עוגות זה לא כ"כ בריא), ואז הצעתי לה שמן או חמאת קוקוס. היא הזדעזעה! היא אמרה שהוא ידוע כשומן רווי, ואפילו בלי אפיה הוא מאוד לא בריא! מה את אומרת? לא מצליחה להבין את הסיפור של השומנים הרוויים. יש לך אולי מאמר להפנות אותי, או מקור כלשהו, או הסבר מסודר?
מבלוגים של חבר'ה פליאו היה נשמע שזה מאוד בריא, אבל האם גם ככה, כמו פרלין? (ובאיזו כמות? גם שניים שלושה ביום?)

שמחה שחזרת אליי עם שאלות.
זה תמיד משמח אותי שאנשים מיישמים דברים שאני מלמדת ורוצים להעמיק!

לגבי קוקוס באופן כללי- הוא אכן מכיל שומנים רוויים.
שומנים רוויים חשובים לנו ביותר, מהם מורכב המוח שלנו, מערכת העצבים ומבנים רבים בגוף.
יש לנו צורך בשומנים רוויים ובלתי רוויים, ביחס דיי דומה.
בקוקוס יש סוג שומן ייחודי שהוא שומן רווי בעל שרשראות בינוניות באורכן. דומה מאד ל... נכון, חלב אם 
אין הרבה מקורות לחומצות השומן הללו...

אין כל בעיה לאכול חמאת קוקוס כפי שהיא. אפילו מומלץ.
זה אכן תחליף מעולה למשהו מתוק ואת מקבלים פחות סוכר ויותר שומנים איכותיים.
הוא מתאים מאד לאפייה, כי שומן רווי אינו משתנה בחימום ואינו מתחמצן, לעומת שמנים בלתי רוויים למיניהם.
לכן גם חמאה או גהי מתאימים לבישול וגם שומן מהחי לסוגיו.
שומן בלתי רווי תמיד ישתנה בחום, מי לאט יותר (חד בלתי רווי) ומי מהר יותר (רב בלתי רווי).
ונכון, עוגות ככלל זה לא משהו 
רעיון מעולה עם הפרלינים!
זה באמת מחלק את חמאת הקוקוס למנות אישיות וכייפיות.
נסי לשים בבסיס כל פרלין פרי יער, או פרי מיובש כלשהו.
ייתן לך עוד עניין שם בפנים! וזה גם יפה.

אפשר להשתמש בה ממש כמו חמאה, להכין ממנה חלב קוקוס מהיר (בתוספת מים וערבול), להוסיף לשייקים ומאפים, להכין ממנה קינוחים ומתוקים, בדיוק כפי שגילית ועוד ועוד.
אין בעיה שהיא יצאה קצת גרגרית, זה ממש בסדר.
הנה מתכון שאפשר לעשות בו שימוש בחמאת קוקוס
http://veredleb-nutrition.blogspot.co.il/2012/10/blog-post_18.html

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

שלום ורד,
רציתי לשאול איך אפשר להסתדר מבחינה כלכלית עם תזונה פליאוליתית כשיש ילדים – כלומר כשיש משפחה.
אשמח לקבל טיפים. בשר בקר, ירקות, דגים ואגוזים אינם זולים.

איך אפשר בכל זאת לעמוד בזה?

זו אכן שאלה מעולה.
יש כל מיני פתרונות לעניין הזה ומבחינתי זה מתחיל בכך שאני מאד מנסה לא להתפשר כאשר זה מגיע לאוכל (גם לחינוך ולבריאות, אולם זה כבר סרט אחר  ).
יש כל מיני אפשרויות:
למשל, אנחנו קונים ירקות ופירות אורגניים בעיקר מחוות עם ארגזים מוכנים, כך זה יוצא זול יותר מאשר להזמין כל ירק בבודד. כך גם נהנים מתנובה עונתית, מפתחים קשרים עם החקלאים ואוכלים בעיקר אוכל בעונתו.
כן עושים השלמות של דברים, אולם זה הבסיס.
בפירות אנחנו משלימים בעיקר לא אורגני, כי אנחנו אוכלים לא מעט ולא עומדים בקצב, במיוחד בקיץ.
אגוזים, בהתחלה הייתי קונה הרבה. לאט לאט אני רואה שהצטמצמתי ואוכלים מהם פחות. מחפשים עצים בסביבה לאסוף מהם מקדמיה, פקאנים , צנוברים בחורף בחיפה וכו'.
לגבי בשר, אוכלים עוף אורגני פעם ב- הוא באמת יקר.
בשר- משלבים גם לא מעט איברים פנימיים שהם זולים יותר (בעיקר כבד ולב. הילדים לא אוכלים כבד, אבל לב כן, בלי שהם באמת יודעים).
אני מכינה ציר מהעצמות ומשתמשת בו למרקים וכו'.
ביצים הן מקור מעולה לחלבון ושומן שהוא גם לא מאד יקר, יחסית. אוכלים לא מעט ביצים (ארוחת ערב סטנדרטית, למשל, היא ביצים וירקות).
משתדלת לקנות דברים במבצעים כשזה מתאפשר. למשל לפני כמה חודשים בסופר המקומי היה מבצע על קניית דג סלמון שלם, שהיה זול משמעותית מקניית נתחים לפי משקל. ברור שקניתי דג שלם והקפאתי. אה, מקפיא נפרד עוזר כאשר קונים כמויות גדולות, במיוחד של בשר ואז גם אפשר להשתתף במבצעים למיניהם, הרבה פעמים ישנם כאלה כאשר קונים כמויות.
מנסים לקנות דברים בהתארגנויות עם עוד אנשים. זה בהחלט מוזיל את העלויות.
אנחנו לא אוכלים כמעט ג'אנק וממתקים, רק מעט (בעיקר הילדים), כך שזה דיי מוזיל עלויות של דברים אחרים.
אנחנו לא מרבים לצאת לחופשות, חו"ל וקניות רציניות וכאשר עושים זאת משתדלים בצניעות (הרבה קמפינג, ים וכו').
לוקחים איתנו אוכל מהבית לעבודה, לימודים, כנסים וכו'.
בכלל, מכינים כמעט הכל לבד.
זה תהליך...
אנחנו עברנו אותו כבר לפני הרבה שנים, כך שכשהילדים נולדו והתווספו זה היה רק טבעי שזה מה שימשיך להיות.
מבינה שזה יכול להיות שיפט לא פשוט, אולם ממליצה עליו בחום.
אולי תהליך מדורג יעזור פה. לא הכל בבת אחת.
מקווה שעזרתי קצת.


^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

הי ורד
אני קצת מבולבלת מענייני הפליאו נגד טבעונות (או לא נגד, אבל שני הכיוונים השונים).
מצד אחד אכלתי מאקרוביוטיקה וזה היה לי נפלא (אבל אכלתי מנה בשרית ביום).
מצד שני גם פליאו שעשיתי היה נפלאה בשבילי (ואולי אפילו יותר) אבל לא יכולתי לעמוד בה, זה היה לי קשה מדי
במאקרוביוטיקה החזקתי חמש שנים ובפליאו 8 חודשים...
בקיצור,
אני לא מסוגלת לעשות עכשיו דיאטה רצינית וקיצונית אבל מאוד צריכה להתאים תזונה כמיטב היכולת שלי כרגע.
תהיתי אם אפשר להתפשר איפשהו באמצע, להשאיר מידה מסוימת וסוגים מסוימים של פחמימות ובכל זאת להגביר שומנים וחלבונים כך שהיחסים יהיו טובים.
מה דעתך? אפשר לעשות מפת התמצאות כזאת? אני די יודעת איזה פחמימות טובות לי ואיזה לא (למשל: חיטה רע, קינואה טוב...) ודי שוחה בדברים בריאים ולא בריאים (חמאה כן, שמן קנולה לא...) וכו', מאוד מודעת לדברים שטובים לי ולהשפעה על הגוף שלי, אבל כאמור הנסיבות נגדי כרגע.
אז מה דעתך? אפשר לעשות כזה דבר? מן מפה כללית שאוכל לבחון אותה בעצמי לאיזה זמן עד שאוכל לעשות משהו רציני יותר?

מה שיפה בעיניי בגישה הפליאוליתית היא שיש כללים בגדול וכל אחד מחליט מה נכון עב ורו בתוך הכללים האלה.
מה שברור הוא ש: לא גלוטן, לא מעובדים, לא סוכר, לא שמנים תעשייתיים.
וכן: שומנים איכותיים, מוצרים מהחי, שפע ירקות, לפי הכמות המתאימה באופן אישי של  פירות, אגוזים ומה שנקרא פחמימות בטוחות (תפו"א, אורז, קינואה, כוסמת, דוחן וכו').
בין כל אלה יש את הנמנעים ממוצרי חלב למשל, או האוכלים אורגני למשל, או המרבים בדגים למשל, או המרבים באיברים פנימיים למשל.
הבחירה בידייך לפי מצבך הגופני, חשקים, תקופות ועוד.
אני לא מתחברת למינונים מדוייקים. עוד מלפני הפליאו... לא רואה סיבה מספיק טובה לצמצם את עצמנו.
קשה לי לראות מה קשה להחזיק פה... זה באמת דיי פשוט ובסיסי.
איפה נתקלת בקושי?

שני דברים. הנוחות של סנדוויץ ואי האפשרות לאכול בלי לעבוד זמן במטבח. אני הרבה במטבח אבל זקוקה גם לארוחות בשלוף ובכלל אוכלת בוקר בנהיגה

גרנולה מאגוזים + שמנת/ חלב שקדים ופירות
לחם פליאוליתי עם איזה ממרח שתרצי
ביצים קשות, ירקות וטחינה
מרק

כל אלה אופציות לבוקר למשל, גם באוטו.
ממילא את נמצאת במטבח אז מה זה משנה אם תכיני תבשילי בשר/ דגים וירקות או תבשילי דגנים וירקות?
זה רק סוויצ' קטן בראש. ממש לא חייבים להגדיר את זה כך או אחרת. זה יותר ההתכוונות שלך...

כמה ביצים נראה לך שמותר לאכול ביום אחד?
לחם פליאוליתי זה זה שעשוי מטחינה? אחת הבעיות שלי עם השיטה הזאת שהיא נורא יקרה.
(תודה על כל העצות!)

אני ממש לא מתעסקת עם הגבלות כאלה או אחרות.
גם לעניין הביצים.
יהיו ימים של 2-3 ביצים ויהיו ימים בלי בכלל...

לגבי הלחם- יש כל מיני סוגים של לחמים ומאפים.
יש את זה על בסיס הטחינה, שאני אישית עוד לא הצלחתי להכין בצורה טובה לטעמי.
יש על בסיס מקדמיה וחמאת קוקוס שהוא אחד האהובים עליי.
יש לחם דלעת/ בננה שהוא יותר מתקתק.
אני בד"כ מכינה בכמות ושמה במקרר/ פריזר לשימוש יומיומי.

לגבי המחיר, כן, מסכימה שחלק מהחומרים הבסיסיים הם יקרים, אולם זה רק אם רוצים להשאר עם הקונספטים הישנים של לחם וכו'.
יש נתחי בשר ודג שאינם כה יקרים.
ביצים אינן יקרות.
חמאה אינה יקרה.
כך גם הרבה ירקות ופירות. 
אפשר לגמרי להתבסס על אלה ומדיי פעם להוסיף דברים יקרים יותר כמו נתחים מסויימים, אגוזים, טחינה איכותית ועוד.
וגם, בסופו של דבר, הרווח הוא גדול יותר מההצטמצמות היומיומית.
כך אני רואה את זה


^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

האם לטיגון שניצלים למשל, עדיף שמן קנולה או זית? האם יש בעייה לטגן בשמן זית?

שמן זית אינו מומלץ לטיגונים ארוכים, רק לדברים קלילים ומהירים.
אפשר להשתמש בשמן קוקוס, וגם בשומן בקר.
חוצמזה, אפשר גם להכין שניצלים אפויים בתנור ואז את בכלל מפחיתה את כמות השמן שמיטגן ומשתנה...
קונספט אחר... אולם עובד מעולה!

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

לפני חודשיים עשיתי בדיקות דם שגרתיות ויצא שם שיש לי כולסטרול רע 113. הרופא אמר לי בואי נעשה את הבדיקה עוד חודשיים בינתיים תשמרי על תזונה נכונה ותעשי ספורט. את האמת ספורט עשיתי, אבל התזונה נשארה אותו דבר.
אחרי חודשיים, לפני שבוע, עשיתי שוב את הבדיקה ושוב הכולסטרול הרע יצא גבוה, 117.  
הרופא רשם מיד תרופה, סימבסטטין. הוא טוען שאין בעיה איתה בהנקה וגם בהריון עתידי. אך לפי השיחה עם המכון הטרטולוגי הם לא לא חושבים כמוהו ואומרים שאין מספיק ספרות בנושא אבל הם לא בעד התרופה הזו כי הם לא יודעים איך זה יכול להשפיע על היונק או על העובר, כי התינוקות כן צריכים את הכולסטרול הזה...
התרופה הזו היא לכל החיים... וזה מלחיץ אותי, בכל זאת אני בחורה צעירה (28), מתכננת עוד הריון עתידי.
האם לדעתך ע"י תזונה אפשר לשפר את הכולסטרול הרע?
השבוע התחלתי גם לקחת אומגה 3, אכלתי תזונה המורכבת מפחמימות מלאות כמו לחם מקמח מלא או שיפון, אורז אדום או אורז מלא. לא נגעתי בלחמים רגילים/עוגות/עוגיות/ממתקים וכו'.
אשמח לדעתך בנושא...

אני מבינה שנתון כזה גורם לך ללחץ.
אולם ה LDL אינו עומד בפני עצמו אף פעם.
מהם ערכי הכולסטרול הכללי, ה HDL והטריגליצרידים?
בהחלט אפשר לשפר מצבים גופניים ובריאותיים בעזרת תזונה. תזונה המתאימה לאדם ולצורך.
במצב כמו שלך מציעה לך להתחיל לקרוא על תזונה פליאוליתית.
את יכולה לקרוא הסבר ראשוני אצלי בבלוג ' ולהמשיך משם דרך גוגל והקבוצות הרלוונטיות בפייסבוק (תזונת פליאו, פליאו, paleo וכו').
יש הרבה מידע רלוונטי וזה דיי שונה מהפרדיגמה עליה גדלנו.
ממליצה בהקשר זה גם על ספרו של דעאל שלו 'הסוד הקדמוני' ועל הבלוג שלו באותו נושא 'מר קדמוני'.
מציעה לבוא בראש פתוח, כי מדובר בגישה שונה, כאמור, ממה שאולי גדלת וחונכת עליו.
והכיף הוא שזה באמת עובד עבור מרבית האנשים.

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

אני בשליש הראשון להריון הראשון שלי (אני בת 35) סוף סוף התזונה שלי חזרה להיות נורמלית אחרי השליש הראשון הנוראי של בחילות מהגיהנום. 

אני סובלת כל חיי מעצירות כרונית שלפני שנה הצלחתי לשפר בעזרת תזונה וצמחים. כמובן שבהריון יש את החוקים של ההריון ואני סובלת מעצירות לאורך כל השבועות. ניסיתי הכל. תזונה, שזיפים, צימוקים, נורמלקס שהרופאה אמרה שהוא בטוח, תזונה מחממת, תזונה עשירה בסיבים, אני שותה המון ועושה ספורט כמעט כל יום כל חיי וגם עכשיו....התחלתי לקחת לפני יומיים לקחת פרוביטיקה. בקיצור את מדמיינת שנגמרו לי כבר הרעיונות. חשבתי שאולי יש לך איזה רעיון אחר שלא חשבתי עליו שיכול לעזור, זה די מחרפן ומשפיע מאד על המצב רוח, ההרגשה, התזונה והתשוקות למזונות. 

לפני שנתיים וחצי הפסקתי את הטבעונות של השנים האחרונות וגם את הצמחונות שאימצתי מגיל 12. למרות מאמצי תזונה וגם תוספים לא הצלחתי להעלות את רמת הברזל או להשפיע על מאגרי הפריטין בגוף וכעת המטולוגית המליצה לי על עירויי ברזל. את יכולה לדמיין שאני לא משתגעת על הרעיון מלבד העובדה שהוא תוך ורידי ולכן לא עובר במערכת העיכול. כרגע עשיתי 1 מתוך 7 שעלי לעשות ואני מאד מתלבטת אם להמשיך. כנראה יש בעיית ספיגה או משהו כי אני לא מצליחה להבין למה באמצעות תזונה/ תוספים הברזל החיצוני פשוט לא הגיב לגוף שלי (עלי לציין בעבר הייתי במצב של תת תזונה עם משקל מאד נמוך ויכול להיות שלגוף היה קשה לשקם את כל המערכות שלו בנוסף לאנמיה מולדת שיש לי ומדדים של לחץ דם נמוך וכמות נמוכה של כדוריות דם אדומות ולבנות)

תחילת הריון באמת יכולה להיות מאתגרת עבור חלק מהנשים.
מכירה את זה גם מחלק מההריונות שלי (לא כולם, אגב) וגם ממטופלות שלי.
אני מתארת לעצמי שקראת כבר על התזונה הפליאוליתית ואולי השתעשעת איתה קצת, נראה לי שהיא ממש יכולה לעזור לך.
ראשית, להעלות את כמות השומנים שאת צורכת. זה יכול מאד לעזור למערכת העיכול, ליציאות וגם לתחושת שובע ולספיגת רכיבי תזונה חיוניים.
מה שמביא אותנו לנושא הברזל.
איברים פנימיים הם דיי must בעיניי, במיוחד בהריון.
אני מדברת על בשר בקר/ כבש כמובן, לא עוף.
כבד בקר, אחת לשבוע- 10 ימים
לב בקר (בכל צורה. אני מבקשת שיטחנו לי ומשלבת בהכנת קציצות, בולונז, פשטידות וכו')
טחול
מוח
וכו'.
אני יודעת שזה לא מאד בתרבות שלנו ולפעמים יש רתיעה מזה. אולם אם מקפידים על בקר איכותי, לא מעובד, אין בעיה בכלל. כי הפרות לא מגודלות עם אנטיביוטיקה והורמונים בשגרה שלהן כלל. לפחות בארץ.
הייתי חושבת על זה ברצינות.
אלה נתחים עשירים מאד בברזל, שקל מאד לספיגה ולעיכול.
גם ציר עצמות זה משהו שהייתי משלבת באופן קבוע בתפריט שלך ובטח פרוביוטיקה. כדאי ממקורות טבעיים, כמו ירקות כבושים, בשר ודגים כבושים וכו'.
כמובן שהכנה בייתית מומלצת פה מאד, במיוחד בהריון שהוא מצב רגיש יותר..
אני לא יודעת אם זה מה שחשבת לשמוע.
מה דעתך?

כמי שהייתה טבעונית וצמחונית אדוקה אך "עברה" לצד השני לפני שנתיים וחצי כיוון שהבנתי שהתזונה הצמחונית והטבעונית החלישה אותי ולא היטיבה עם מערכת העיכול והגוף שלי.
כיוון שאני צורכת יחסית מעט חלבון מן החי ומתקשה עם בשר אדום עדיין לא הבאתי את עצמי לצרוך איברים פנימיים מעולם. 
אני משתדלת לצרוך דגים אבל כידוע הים הוא לא המקור הכי נקי וכמות הברזל בהם קטנה. כבד עוף שנאתי כילדה וכבד בקר כלל לא שקלתי לאכול. אני זקוקה לספק אמין שיש לו בשר בקר אמין לא מעובד ולא מכירה כזה אחד בתל אביב. אני יודעת שטלאים ניתן לפעמים להשיג בגידול טבעי וכשנחה עלי הרוח הלכתי לאכול טי בון טלה.
הרעיון נשמע טוב אך אני חוששת מהביצוע, עלי למצוא ספק ולבקש מבעלי שיכין (אני לא מדמיינת את עצמי מתעסקת עם הבשר) מה לדעתך הכי פשוט להתחלה?
בנוסף אני מניחה שכדאי להכין ולצרוך יחסית סמוך להכנה או שלדעתך ניתן לשנע את המזון לעבודה בקירור?
האם יש מתכונים עם החלקים שציינת בבלוג שלך? עלי להתחיל קצת כמו ילד....
בנוסף אני צריכה לעבוד על עצמי מבחינה מנטלית בנושא של צריכה כזו. אני בעד רק כשזה מגיע לביצוע אני משתפנת...

לגבי פרוביוטיקה כרגע לוקחת בכמוסות. בעלי מאד אוהב לכבוש ירקות והכין בעבר פעמים רבות.  כיוון שמערכת העיכול שלי היא מן הרגישות והבעייתיות ניסיתי לצרוך את זה במנות קטנות. אבל תודה על התזכורת. 

אנסה בהחלט לאמץ חלק מן העצות והנסיון שלך על מנת לחזק את הגוף שלי בתקופת ההריון. תודה שוב על כל המידע המפורט.

בעקרון הבקר בארץ אינו בעייתי כלל, גם הטלאים לא בד"כ.
לגבי ספקים, אני מניחה שכולם עובדים עם דברים דומים.
יש אולי עדרים ייחודיים, אולם צריך אנשים יותר מתוך ה"תעשייה" כדי להכיר את הספקים באמת.
אני יכולה להמליץ על המוצרים של "מרינדו" שמגדלים ברמת הגולן עדרים של פרות וטלאים.
הם לא זולים בכלל אולם הבשר שלהם איכותי מאד בעיניי.
יש להם חנויות במרכז- בככר המדינה וברמה"ש.
יש גם את גילי'ס מרמת הגולן. הם עושים משלוחים לכל רחבי הארץ.
כנסי לאתרים של שניהם, התקשרי, שוחחי איתם על תנאי גידול החיות ושחיטתם.
זה ייתן לך יותר בטחון.
יש גם את חוות עשתרות בשרון בה מגדלים טלאים על מרעה טבעי ושוחטים. למיטב הבנתי לא ניתן לרכוש מהם חלקים בודדים אלא רק חצאי טלה או טלה שלם, אלא אם כן תמצאי עם מי להתחלק כמובן.
בבלוג שלי יש תוויות של איברים פנימיים, יש הסברים מפורטים על מתכונים ספציפיים, מתכון לציר עצמות, כבושים ועוד.

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

בשבועות האחרונים אני מתנסה בתזונת פליאו, ונהנית מכל רגע. אני מאד מודה לך על הבלוג והפוסטים המעניינים, שמאד תומכים ועוזרים לי בתהליך השינוי הזה, ובהכנסת מתכונים חדשים וטעימים הביתה!
בתקופה זו אנו מנסים להיכנס להריון, ולכן אני מחפשת מידע על תזונת פליאו בהריון. ברוב האתרים הישראלים שעוסקים בתזונה, אין התייחסות לכך, ומקריאה בבלוג שלך, אני מבינה שעברת הריון עם תזונת פליאו.
מכיוון שאני קצת חרדה לקראת ההריון הזה (אני אחרי כמה הפלות ועדיין בלי ילדים), אשמח לשמוע ממך ולהתייעץ אתך: איך עבר לך ההריון הזה? האם שינית את התזונה והתאמת אותה להריון, ואם כן- כיצד? מה אכלת במהלכו? והאם יש לך הפניה למקורות שעוסקים בכך?
אני מבינה, למשל, שבהריון עדיף שלא לאכול יותר מדי חלבונים וכן עדיף טיפה להעלות את רמת הפחמימות. האם זה נכון?
המון תודה

תודה על פנייתך.
אני אכן מתכננת כבר זמן מה כתיבת מאמר על תזונת פליאו בהריון.
יש מאמר
על מזונות שחשובים לפריון שאולי יעניין אותך. 
אכן עברתי את ההריון האחרון שלי אחרי כמה חודשים של פליאו.
בהחלט ראיתי צורך לעשות כמה שינויים והתאמות בהריון, בעיקר מהכיוון של הפחמימות.
בעקרון הלכתי עם תחושות הגוף ולא התנגדתי למה שעלה ממנו.
הוספתי פחמימות יותר ממה שהייתי מתירה לעצמי לפני ההריון
התמקדתי בעיקר באורז, תפו"א, בטטות, כוסמת.

יש כמה וכמה בלוגים שעוסקים בנושא ההריון הפליאו, כמו:
http://paleodietlifestyle.com/paleo-guide-to-pregnancy/

http://theprimalparent.com/2011/03/31/paleo-from-pregnancy/
ואם תעשי חיפוש על paleo pregnancy תמצאי עוד לא מעט חומרים.

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--

אם הבנתי נכון, את מעדיפה לקבל ויטמינים ומינרליים ממקורות מזון ולא מתוספים.
רציתי בכ״ז לשאול מה דעתך על שימוש בויטמין b6 וויטמינים נוספים מהקבוצה למניעת בחילות והקאות בתחילת הריון.

אכן ההעדפה שלי (ולא רק שלי) היא לאוכל אמיתי שמכיל את כל מרכיבי המזון החיוניים לנו.
אולם ישנם מצבים בהם זה לא מתאפשר בצורה מספקת ואז אנחנו כן נדרשים להתערבות בצורה של תוספים.
אם אמא חשה בחילות בהריון (זה לא מחויב המציאות הרי) היא יכולה לבדוק כל מיני דברים. ואם B6 עובד בשבילה, מעולה! רק שלא תשכח לעזוב את זה ברגע שהיא יכולה ולחזור לאכול אוכל אמיתי שמכיל גם B6 ושאר רכיבים בתוכו...
אגב, לתפיסתי אם עושים הכנה טובה לקראת להריון גם מבחינה תזונתית, ניתן להגיע אליו במצב גופני טוב ולא בהכרח לסבול משלל תסמינים שיכולים לנבוע ממחסור בחומרים חיוניים.
אם יש לנו אותם בשוטף, או במאגרים, סביר שנסבול פחות משלל מיחושים ומועקות...

^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--^^--