"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

מזונות שחשובים לפוריות

כאשר אני מספרת למטופלות שמגיעות אליי עם הכוונה והרצון להיכנס להריון מה הן צריכות לאכול התגובה הראשונה של חלקן היא צחוק גדול "את בטוחה?" "את צוחקת עליי!!!".
לא, אני לא צוחקת!!!
כדי להתכונן להריון, לשמור על רמת פוריות גבוהה ואיכותית, במיוחד במצבים של קשיים בכניסה להריון (של שני הצדדים, אגב) כדאי לזכור כמה מזונות שמשפיעים על הפוריות שלנו בצורה המיטבית.
לא אני המצאתי את זה, אגב, בתרבויות מסורתיות מסביב לעולם ולאורך ההיסטוריה הידע הזה תורגם למציאות יומיומית. עבור הנשים הצעירות, המיועדות להיכנס במהרה להריון שמרו מזונות ספציפיים, כי הם היו ידועים במיוחד כמיטיבים עם מערכת הפריון




חשוב לי לציין נושא שאינני מתכוונת להרחיב עליו במאמר הזה (אולי במאמר אחר) הנוגע לחשיבות התזונה אליה נחשף עובר במהלך תשעת חודשי הריונה של אמו.
הדבר חשוב עבור הילדים שלנו, אולם ישנה משמעות גם למצבה התזונתי של אימא שלנו, כאשר אנחנו היינו ברחם שלה.
כך שתזונת האם לפני, במהלך ואחרי הריון אינה משפיעה רק ספציפית על העובר/ תינוק שלה, אלא גם על הדורות הבאים.
כדאי לקחת את זה בחשבון, במיוחד כאשר אנשים רבים עושים התכוונות מיוחדת בהקשר של הריון, אולם לפניו ואחריו לא מאמצים שינויים באורח חיים ובעצם לא מיטיבים עם אורח החיים שלהם, אלא רק עושים כמה שינויים לתקופת מה.
ישנה משמעות למה שאנחנו אוכלים או לא אוכלים, לאיכות ומשך השינה שלנו באופן יומיומי וקבוע, לכמות השמש אליה אנחנו נחשפים, לסוג הפעילות אותה אנחנו עושים או לא עושים, למערכות היחסים שלנו עם הסביבה שלנו ועם עצמנו, להזנה שאנחנו מקבלים שאינה רק דרך האוכל (תקשורת המונים, למשל), למתח בחיים שלנו, למעגלי תמיכה שנוכחים או שאינם נוכחים בחיים שלנו ועוד.
כך שתזונה לבדה אינה הדבר היחיד עליו תעמדו יכולתנו להרות.
המלצתי היא להרחיב את מעגל ההתבוננות שלכם לעוד תחומים בחיים שלכם!

המזונות החשובים ביותר לתהליכי פריון טובים הם מזונות המרוכזים מבחינה אנרגטית ברכיבי מזון חשובים וחיוניים. הנה כמה דוגמאות:

·        כבד בקר: זהו מזון מרוכז בצורה יוצאת דופן. ממש מזון על! הוא מכיל רשימה ארוכה של רכיבי מזון כמו מינרלים, ויטמין A, ויטמין C, 12-B, פולאט (חומר המקור להיווצרות חומצה פולית) ועוד.
רכיבי מזון אלה חיוניים לחלוקת תאים תקינה, לבריאות העובר המתפתח, לשמירה על חומרים חיוניים עבור האישה בהריון ועוד ועוד.
אנשים רבים חוששים מאכילת כבד, מאחר והמחשבה היא שאם זהו האיבר בגוף שאחראי על סינון הרעלים ודאי אינו מזין עבורנו. נכון הוא שהוא מסנן הרעלים של הגוף, אולם הוא אינו אוגר אותם... חבל להתעלם ממזון על איכותי שכזה, בעוד שאנמיות ממחסור בברזל ו 12-
B , למשל, נפוצות מאד בתרבות שלנו.
אכילה קבועה של כבד בקר תעודד הזנה איכותית החשובה לשלל תפקודי הגוף ולמערכת הפריון בפרט. מאחר וזהו מזון מרוכז מאד, אין לנו צורך בכמות גדולה שלו. מה גם שרכיבי המזון שהוא מכיל, ברובם, נאגרים בגוף. כך שמנת כבד בקר אחת לשבוע- שבוע וחצי בהחלט תספק את הצורך הזה.
·        
      חלמון ביצה: רצוי מביצי חופש אורגניות.
      זהו אחד המקורות הזולים והזמינים ביותר מבחינה ביולוגית לשלל רכיבי מזון, כמו מינרלים, חלבונים, שומנים וויטמינים. כולין, למשל, אחד מהוויטמינים המצויים בשפע בחלמון הביצה הוא אחד מויטמיני ה-B  החשובים ביותר להתפתחות המוח ומערכת העצבים של העובר.
      ככל שתהיינה אלה ממקור של תרנגולות שהסתובבו חופשי וניזונו מהמזון הטבעי שלהן יגדל הסיכוי לאיכות גבוהה יותר של אותם רכיבים תזונתיים.

דגים ממים עמוקים: סלמון, סול, הליבוט, מקרל, טונה, סרדינים, בקלה ושאר דגים שמנים.
      אלה מכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 בצורה מרוכזת וזמינה לנו ביותר. 
      חומצות שומן אלה חיוניות גם הן להתפתחות המוח ומערכת העצבים, לוקחות חלק בתהליכי פריון עבור גברים ונשים כאחד, תורמות למניעת דלקות, מומים ומחלות ניווניות. זה כולל את הכבד והביצים של הדגים הללו, כאשר הם זמינים לנו, העשירים גם בוויטמיני D ו-A החשובים כל כך.
      החשש של אנשים רבים בנוגע לאכילת הדגים הללו הוא מהימצאות של מתכות כבדות ורעילות בריכוז גבוה במזונות מהים. בעוד שנכונה העובדה שהים של היום מזוהם יותר באופן יחסי למה שהיה בעבר, בגלל תהליכי תיעוש למיניהם, עדיין יש ביכולתנו להתנגד לתהליכים אלה. לשם כך בא לעזרתנו המינרל סלניום המצוי גם הוא בשפע במאכלי ים וגם באגוזי ברזיל. הסלניום מתחבר לכספית וביחד הם יוצרים תרכובת חדשה, התורמת לכך שהכספית לא תהיה זמינה ומשוחררת בגוף.
      כך שעדיין אכילת הדגים במינונים של 2-3 פעמים בשבוע היא חשובה ביותר.
      במידה ולא אוכלים מספיק דגים באופן קבוע, כדאי ליטול תוסף איכותי של חומצות שומן מסוג אומגה 3 EPA ו- DHA  גם יחד (לא רק DHA).

·        שומנים מרוכזים: עבור מי שאוכל מוצרי חלב- חמאה, גהי (חמאה מזוככת) ושמנת, רצוי מפרות שאכלו עשב grass fed אלה עשירים בויטמינים שומניים חיוניים כמו A,D,E,K2
      חלקים שומניים של בקר, כבש, עוף ואיברים פנימיים.
      במידה נוספת גם שומנים מרוכזים מהצומח כמו: קוקוס, אבוקדו, אגוזים וזרעים למיניהם (כדאי שלא להרבות מהם מדיי בגלל תכולת האומגה 6 הגבוהה שבהם), זית.

·        מח עצם: לבשל עם עצמות ולאכול גם את תוכנן.
      זהו מנהג מסורתי שהיה ידוע לכל. לא היו נפטרים מהעצמות סתם כך. בתוכן יש חומרים חיוניים רבים שהגוף משקיע זמן ומאמץ בהשקעתם שם. מעין חשבון חסכון שכזה. כך יודע כל מי שיש אצלו חשש כזה או אחר לבריחת סידן. לא פשוט ומהיר להשקיע סידן בעצמות. לכן לא כדאי לבזבז את מאגר המינרלים החלומי הזה סתם כך.
      שתיית ציר עצמות באופן קבוע מיטיבה עם העיכול ועם מערכת החיסון, משפרת ספיגה של מינרלים, חלבונים איכותיים ושומנים מהמזון ותורמת לבריאות מיטבית.

·        עלים ירוקים: קייל, עלי כרוביים, מנגולד, חוביזות, סרפדים, תרד, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, חסה ועוד. אלה  עשירים בפולאט, ויטמין ממשפחת ויטמיני ה-B החיוני להתפתחות עוברית תקינה. הוא שונה בהרכבו מהחומצה הפולית הסינטטית ומומלץ ורצוי לקבלו מהמזון באופן ישיר ולא מכדורים ותוספים למיניהם.
      מאחר ואינו נאגר בגוף, יש לדאוג לאכול מזונות המכילים פולאט על בסיס יומיומי קבוע.
      מאחר ועלים אלה עלולים להכיל גם חומצות המעכבות ספיגה של מינרלים כדאי לחממם מעט לפני האכילה ע"י הקפצה, בישול, אידוי וכיוצ'.
·        מזונות נוספים שיש לתת אליהם תשומת לב הם מזונות מותססים ומוחמצים בהחמצה ביתית, כלומר במלח ולא בחומץ, כמו- כרוב מוחמץ, מלפפונים ושאר ירקות מוחמצים, מוצרי חלב מוחמצים, קמבוצ'ה ועוד ועוד.
ומזונות על למיניהם- מזונות בעלי ריכוזים גבוהים במיוחד של רכיבים תזונתיים, כמו: אצות, קייל, ברוקולי, פולן דבורים, פולי קקאו נאים, פירות יער למיניהם ועוד.

רבים מהמזונות הללו הם מזונות שהיו מאכלים במסורות העמים השונים בצורה קבועה, במיוחד בשנות הפריון של האישה והגבר.
העידן המודרני המדעי בו אנו חיים הרחיק אותנו מאורחות החיים המסורתיות וגבה מחיר בכל הקשור לבריאות שלנו.
אולם בידינו היכולת ללמוד עוד על נוהגים מסורתיים והטעמים שלשמם נוצרו ואף לאמץ אותם מחדש. לפעמים במחיר של שבירת מיתוסים ושחיטת כמה פרות קדושות.
אולם נשאלת השאלה מה חשוב לנו יותר?




מקורות לקריאה נוספת


10 תגובות:

  1. תשובות
    1. בזכותך עשיתי את הפיינל טאצ'!
      תודה לך!

      מחק
  2. ברכות חבר על העבודה הנפלאה שאתה עושה לאנשי מידע על הטיפול והאכלה בבריאות מושלמת.
    השלום של אלוהים יהיה איתך!
         http://www.josevalbeserra.com.br

    השבמחק
  3. הי ורד,
    מאמר מעולה. שומרת להריון הבא :)
    לגבי הירוקים, רשמת שכדאי לחמם קצת לפני. מה לגבי שייק ירוק?
    בשייק לא מקבלים את כל הויטמינים והמינרלים של העלים?

    השבמחק
    תשובות
    1. בהחלט שימרי.
      אגב, זה מאד רלוונטי גם בין הריונות ולא רק בהריון עצמו. כדי ליצור מאגרים טובים ולהגיע להריון מוכנים.
      כך שזה בעצם מכוון אורח חיים יותר מרק עבור הריון.
      חשוב לפוריות באופן כללי.

      לגבי הירוקים בשייקים, אכן יהיו רכיבים שלא ייספגו היטב בגלל חומצה אוקסאלית ואחרות שמעכבות ספיגה של חלק מהרכיבים

      מחק
    2. או.קי. ואם אני מוסיפה מים חמימים? או שפשוט לוותר על השייק ולאכול את הירוקים בדרכים אחרות?

      מחק
    3. נראה לי שאת יכולה להשאיר את השייק אם את אוהבת, רק קחי בחשבון שכדאי יהיה לאכול ירוקים גם בצורות אחרות.
      בכלל, גיוון הוא שם המשחק...

      מחק
  4. ורד תודה על המאמר הנהדר, וגם התמונה היפה:)
    שאלה שכבר רציתי לשאול מזמן..
    ניסיתי להוריד לגמרי פחמימות ולהצמד לשומנים טובים.. אבל בסוף נשברתי וחזרתי לפחמימות וגם לסוכר.. לצערי.
    ושאלתי היא כזאת, האם עדיין, בנוכחות פחמימות כדאי להמשיך עם צריכת השומנים הגבוהה, או שבמקרה זה, הפחמימות מטלות את השפעת השומן, ואז אני סתם אוגרת יותר.. אפילו ממקודם?
    תודה, דנה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי דנה, אולי להוריד לגמרי פחמימות אינו הדבר הנכון עבורך.
      יש בכ"ז פחמימות שנחשבות בטוחות ובהן אפשר לעשות שימוש באופן קבוע. כמו תפו"א, בטטות, אורז לבן, קינואה, כוסמת.
      יש סברה שלנשים יש כן צורך בכמות כלשהי של פחמימות, גדולה יותר מזו שמתאימה לגברים.
      מהנסיון האישי שלי בהריון האחרון (שהיה כבר ממש על פליאו), זה היה ממש מדוייק לצרכים שלי. לא יכולתי להיות ללא פחמימות כאלה בכלל. הייתי זקוקה להן.
      על אף שאנחנו בהחלט מקבלים פחמימות גם מירקות וכמובן שמפירות.

      בהחלט אפשר להשאר עם אחוז מסויים של פחמימות ולהגביר את כמות השומנים שאנחנו צורכים. באופן טבעי ההתפלגות תלך יותר לכיוון של השומנים הטובים ופחות לפחמימות, כך שתשיגי את המטרה גם כך.

      מוזמנת גם לפנות אליי בפרטי כדי להבין טוב יותר מה היה לך קשה.

      מחק