"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

דיאטת הפחמימות המיוחדות- דפ"מ SCD

דיאטת הפחמימות המיוחדות (דפ"מ) - או-
SCD- special carbohydrate diet
היא גישה תזונתית שנוצרה ע"י Sidney V. Haas  והפכה ידועה ופופולרית יותר ע"י Elaine Gottschall שכתבה ספר בנושא בשם
 Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet



הגישה התפתחה במקור כדי לטפל במחלות מעיים כמו קרוהן, מעי רגיז (IBS), קוליטיס, צליאק, דיברטיקוליטיס , סיסטיק פיברוזיס, שלשול כרוני וגם אוטיזם.

מה הרעיון שעומד בבסיס הגישה?

ההנחה הבסיסית היא שבעקבות נזק שנגרם לסיסי המעיים הם לא מצליחים לפרק בצורה מיטבית את הפחמימות המורכבות ובכך מאפשרות שגשוג של בקטריות מעיים לא ידידותיות- דיסביוזיס, SIBO, קנדידה וכד'.
ולכן מגבילים צריכה של פחמימות מורכבות: די- סכרידים ופולי- סכרידים ומסירים לגמרי מהתפריט סוכרים מעובדים, דגנים ועמילנים.
לסוכרים הפשוטים יש מולקולה אחת, קלה לפירוק ולעיכול. היא נטמעת מהר במערכת העיכול ואינה מצריכה עבודה מסיבית של תהליך העיכול.
בעוד סוכרים מורכבים יותר דורשים עבודה יותר רצינית של אנזימים ואינם מתפרקים בשלמות. ואז הם מאכילים בקטריות לא ידידותיות במעיים וגורמים לאוכלוסיותיהם לגדול. בקטריות אלו מייצרות חומרים דלקתיים שתורמים לתהליכי דלקת במעיים.
הרעיון בשיטה הוא להרעיב את אותן בקטריות לא ידידותיות, לאזן את אוכלוסיית המעיים וכך לרפא אותם.

כאשר מרעיבים את הבקטריות הפוגעניות תאי מערכת העיכול מפסיקים לייצר ליחה ומתחילים להתפנות לתהליך הריפוי וההתחדשות שלהם.
חוסר הספיגה מתהפך והמעיים מתחילים לספוג מחדש רכיבי מזון מהאוכל וכך כל בניית התאים משתפרת- מעגל חיובי!
ומתחיל תהליך של החלמה והתחזקות.

ההישענות על סוכרים פשוטים בתפריט

כדי לקבל אנרגיה מהמזון שתורמת לבנייה ולא להרס ולתהליך הדלקתי אוכלים אך ורק סוכרים פשוטים שקלים לעיכול:
žפירות
žדבש במידה
žירקות
žיוגורט מותסס- בהכנה בייתית בלבד, התססה של לפחות 24 שעות

הימנעות מסוכרים מורכבים

žדגנים
žעמילנים
žמרבית הקטניות- ישנן קטניות שנמצאו כמתאימות לעיכול וספיגה לפחות לאחר 3 חודשים בתכנית: 
שעועית יבשה, עדשים, אפונה חצויה.
על אלה להיות מושרות לפחות 12 שעות ויש להפטר ממיי ההשריה כי הם מכילים סוכרים שיהיו קשים לעיכול

איך יודעים מה מותר?

יש רשימות בספר ובאינטרנט
בהתאם לשלבים בהם נמצאים
הצורך להיות מאד נוקשים בתהליך, חשוב לזכור שמדובר במקרים קשים!
בלי לעגל פינות, לפחות בשנה הראשונה
תמיכה אונליין, או בקבוצות
יש מטפלים שעברו הכשרה בשיטה ואפשר לפנות אליהם
žאצל הרבה מהאנשים אחרי שנתיים ניתן לחזור לתזונה רגילה, לאחר שיקום מערכת העיכול!

אז מה כן אוכלים?

žפירות
žירקות
žבשר, עוף, דגים
žביצים
žיוגורט מיוחד
žמוצרי חלב עם % לקטוז נמוך
žאגוזים ופיצוחים
אבוקדו, קוקוס, זיתים ושמניהם
žתה חלש, קפה, אלכוהול מותר (יין  יבש, ג'ין, וודקה, וויסקי)
לעתים יש צורך בפרוביוטיקה או בתוספים מיוחדים

קריאת המשך

BREAKING THE VICIOUS CYCLE by Elaine Gottschall
http://www.breakingtheviciouscycle.info/

ובעברית טליה אבוטבול רוזן וקבוצת הדפ"מ בפייסבוק