פעם לא היו זורקים כמעט כלום מהאוכל.
בכל היו משתמשים.
אם מדובר היה במזון מהחי, היו מנצלים כל חלק וחלק. מהעצמות שאין בהן כביכול שימוש אמיתי (מי אמר
ציר עצמות?), דרך האיברים הפנימיים (שהיום להרבה אנשים יש קושי לאכול אותם), דרך הדם (כן, כן, תקראו קצת על שבט המסאי באפריקה) והשומן.
אף אחד לא חלם על להפטר מהשומנים בעבר. זה היה אחד הדברים שהכי הכי חיפשו ושמרו עליהם. זהב טהור. אנרגיה מרוכזת ואיכותית.
כמובן שככל שהמזון הפך מעובד יותר גם השימוש בשמנים הפך לפחות ופחות איכותי.
אינני זוכרת איפה קראתי את זה בעבר, אולם כפי הנראה ברשתות המזון המהיר דוגמת מק'דולנד'ס נהגו לבשל ולטגן בשומן בקר בעבר. אולם טרנד הפחד משומן ומכולסטרול שסחף את אמריקה ואת העולם כולו בעקבות האמריקאים גרם לחבר'ה שם להחליף את השמנים בשימוש לשמנים צמחיים שנחשבו בזמנו לבריאים יותר. רק אח"כ התגלה שהם בעצם מזיקים הרבה יותר...
שומן בקר, אם כן הוא שומן רווי. מה שאומר שהוא לא ישנה את הרכבו בעת חימום, בישול ואפייה. כך שהוא בטוח לחלוטין לשימוש במצבים האלה.
והרי כל כך הרבה פעמים אני נשאלת לגבי השמנים שמתאימים ביותר לבישול ולאפייה. מה לא יתקלקל? מה לא יתחמצן? במה בריא ובטוח להשתמש?
שומן בקר הוא בהחלט מהשמנים האלה, הבטוחים לשימוש.
באופן מפתיע הוא גם זול מאד (כי לא רוצים אותו כ"כ. הפחד...) וקל מאד להכין אותו (עוד לא ראיתי מוצר כזה על המדפים, אולם לא אתפלא אם בעתיד בקרוב הוא יחזור להופיע על מדפים בחנויות).
כל מה שצריך הוא גוש של שומן מהקצב.
יש קצבים שיתנו לכם את זה, כי שוב אין על זה הרבה קופצים ויש כאלה שימכרו במחיר לא יקר.
בגדול צריך פשוט להמיס את השומן הזה ולבקבק את השמן שנוצר.
אראה פה שתי דרכים קלות מאד להכנה שומן הבקר
 |
ראשית, יש לקחת את גוש השומן ולחתוך אותו לנתחים קטנים |
 |
משהו כזה |
 |
בהמשך, מניחים את נתחי השומן במחבת כבדה ומתחילים לחממם |
 |
לאט לאט הם מתחילים להנמס ולהצטמצם |
 |
רואים? |
 |
עד שנותר השמן המומס ונתחי שומן מטוגן- גרייבאלעך- שניתן לאכול. זה נחשב למעדן |
 |
את השומן מסננים לצנצנת |
 |
את הגרייבאלעך מניחים בכלי. אפשר להמליח ולפלפל ופשוט לנשנש. הם הכי טעימים חמים, אז אם מוציאים מהמקרר, כדאי לחממם מעט |
 |
בטמפרטורת החדר, שומן הבקר מתקשה במהרה וניתן לשמור אותו למשך זמן ארוך |
*** כדאי להקפיד על חימום המחבת בחום הדרגתי ולא גבוה מדיי, כדי להמנע משריפת השמן.
ניתן להשתמש בו לטיגון (גם עמוק. זו הדרך הכי בריאה להכין צ'יפס לבד, אם בזה חשקה נפשכם פעם בהרבה זמן), לבישולים ארוכים, לאפייה כאשר לא רוצים שמן שישתלט מבחינת הטעם.
 |
דרך נוספת להפיק את שומן הבקר היא להניח את נתחי השומן החתוכים בסיר לבישול איטי זה ייקח כמה שעות עד שהשומן יימס, אולם אולי זה מתאים למי שאין לו זמן לעמוד ליד המחבת ולחכות, או למי שחושש משריפת השמן |
אז מה דעתכם להחזיר עטרה ליושנה?
נשמע ממש מעניין. והגרייבאלעך בכלל... מה בדיוק מבקשים מהקצב? זה קטע כזה שהם שומרים את השומן בנפרד? אף פעם לא ראיתי מישהו קונה או מבקש את זה |פוחדת לבקש דברים מוזרים מהקצב|
השבמחקמבקשים פשוט שומן בקר.
מחקהם שומרים נתחים של שומן שהם מורידים מנתחי הבשר ושומרים ודאי לטחינת בשר, הכנת קציצות, קבבים ועוד.
השומן מוסיף עסיסיות לקציצות למיניהן. אפשר גם לבקש להוסיף קצת שומן לבשר הטחון שקונים לקציצות, בולונז, ממולאים ועוד.
ממליצה בחום להתחיל לבקש דברים מוזרים מהקצב, כך לומדים המון דברים חדשים, טעימים שממש מוזילים את הבישול, אם כבר בזה עסקינן.
יש הרבה נתחים שהם זולים ומזינים מאחרים. רק בגלל שלא מכירים אין זה אומר שזה לא בריא או מזין
לכן אני קוראת אותך, שתספרי לי על כל הדברים המוזרים שכדאי לבקש :)
מחקתודה, ינוסה!
מזעזע!!!!!!! ומאוד לא ב ריא
השבמחקכאשר אנחנו יוצאים מהשבלונות הרבה דברים יכולים לזעזע אותנו...
מחקזה שאינך מכיר/ה משהו אינו אומר שיש לבטלו.
מוזמן/ת להכיר דברים חדשים.
או לא...
יש מאכל הונגרי כזה, שנקרא אם אני לא טועה(?) טפרטו, שזה שומן שמטוגן בשמן של עצמו, כאן את קוראת לזה גייבלאך? בכל מקרה השאלה שלי היא, למה לאכול מוצרים מן החי? אם זה לא היה די ברור קודם, הרי היום מתרבים המחקרים המראים שכל מוצר מן החי הוא מאד לא בריא לגוף (גם בשר, גם חלב, גם ביצים) וזה עוד לפני שמעלים שאלות מוסריות על הטיפול והתיעוש של תעשיית המזון הזו.
השבמחקאכן אותו מאכל בשם אחר, אם הבנתי נכון.
מחקלמה לאכול שומן מהחי? כי הוא מזין אותנו ואנחנו פוחדים ממנו שלא בצדק.
עלינו לפחד יותר משומנים תעשייתיים זולים שמרבית האנשים משתמשים בהם בכמויות גדולות מאד (סויה, קנולה, חמניות ודומיהם).
עלינו לפחד יותר מהסוכר שנמצא גם הוא בשפע בכל דבר ואף ממשיכים להוסיפו בכל צורה אפשרית, לפעמים בשמות שאת לא מזהה.
עלינו לפחד יותר מכמויות הדגנים- לבנים כמלאים- ששוטפים את המזון תחת "הכשר" פירמידת המזון השיקרית.
היום גם מתרבים המחקרים שמראים לנו ששומן מהחי אינו מזיק לנו כלל, שמיתוס הכולסטרול אינו אמיתי ושאנחנו לא באמת יודעים את הסיפור האמיתי.
מקום טוב להתחיל ממנו הוא פה, למשל
http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i
ובעברית יש גם את זה, למשל (יש עוד)
http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i
http://www.paleostyle.co.il/?p=127
מי שמעוניין בעוד הפניות, מוזמן לפנות אליי בשמחה!
תודה ורד, אבל נתת לי תשובה ללמה להשתמש בשומן מן החי, ואני תוהה למה לצרוך מוצרים מן החי באופן כללי. ושוב, מעבר לעניין הבריאותי, יש גם את העניין המוסרי ואת הנושא של מזון מתועש. אני מסכימה שסוכר, דגנים ואוכל מתועש בכלל הם לא בריאים. אבל בצריכת מוצרים מהחי יש פה לא רק עניין בריאותי אלא עוד מגוון נושאים בעייתים אחרים..
מחקהיא ענתה לך. זה מזין מאוד, וזה גם מאוד טעים אם יורשה להוסיף.
מחקאפרת, אני לא יכולה לבטל את העניין הבריאותי ככה, כלאחר יד.
מחקאוכל מבחינתי נועד להזין אותנו ברמות רבות ולאפשר לנו לקיים את הגוף והנפש וכל המכלול שאנחנו בצורה המיטבית שאנחנו מבינים.
נכון שאפשר להשיג היום כמעט כל רכיב תזונתי בקפסולות, אולם זו אינה דרך טובה בעיניי להזין את עצמנו.
למשל, אין דין חומצות שומן מסוג אומגה 3 המגיעות ממקור חי לאלה המגיעות מהצומח. מבחינת יכולת ההטמעה והספיגה של הגוף הכוללת את הבריאות הכללית שלנו- המערך האנזימתי, ההורמונלי, החיסוני, העיכולי.
כך לגבי הרבה רכיבי מזון אחרים.
חפשי חומר על K2 או על D3 למשל- מהיכן מגיעים, איך משיגים אותם, מה המקורות האיכותיים שלהם ועוד.
מסכימה איתך שיש עוד המון מה לעשות מבחינת אופן גידול בעלי החיים בעולם שלנו.
בגלל זה אני בעד צריכה ועידוד של גראספד. חיות שלא מוזנות ע"י תערובות שמגדלים בשבילן בחקלאות מונוקולטורית. זו חקלאות שבהחלט תורמת לזיהום, להיעלמות של מיני בע"ח רבים (אפרופו תזונה צמחית- חשבתן פעם מה קורה כאשר מגדלים שדות על שדות של חיטה, סויה, תירס, אורז ושאר המזונות הצמחיים הרווחים? מי עוד מפסיד מזה? רמז: המוני בע"ח אחרים... כך שגם אורח חיים צמחוני/ טבעוני פוגע בבע"ח בצורה שאינה עקיפה בכלל) וגם אינה מזינה את בעה"ח כלל... כי הם לא אוכלים את מה שאבולוציונית הם מיועדים לאכול.
אני יכולה להמשיך עוד, אם תרצי...
מה שמפתיע אותי כאן מותק, זה התפיסה שיש לי עלייך. חשבתי שאת מתעסקת רק במה שבריא... והנה את מספרת איך להשתמש בשמן, ולא רק, אלא גם איך לעשות שמן. מבקר. לא שמן ממקור צמחי, בריא, אלא מבקר, מה שבדרך כלל נחשב כ"לא-בריא" בעליל...
השבמחקשגית את מופתעת בצדק, תמיד מפתיע איך אדם מוכן להתפתח עם הזמן ולא להיצמד לפרדיגמות המקובלות. הפחד משומן התחיל רק ב-50 השנים האחרונות ומאז בריאות הציבור רק התדרדרה. תשאלי את סבתא שלך איך היא אכלה בילדותה וסיכוי טוב שתספר לך על גרבלאך.
מחקואז תשאלי אותה כמה ילדים שמנים היו בכיתה שלה. מעניין לא? :-)
הגר היטיבה לענות :-)
מחקהתפיסות שלנו של 'מה בריא' אולי אינן נכונות תמיד...
יש שמן צמחי בריא ויש שומן מהחי שהוא בריא.
זה לא סותר.
אם מבשלים, מחממים ואופים, כדאי שזה יהיה בשמן שמתאים לזה.
בדיוק כפי שאני רוצה להמליץ לאמא ששואבת על משאבה שהיא כלי העבודה המתאים לצורך שלה
שמן צמחי זה רעל. מה פתאום בריא
מחקקיבלתי היום כמה שקיות עם שומן, חלק של בקר וחלק של חזיר (לצרכי lard). עכשיו אני יודעת מה אעשה עם זה של הבקר :-)
השבמחקאפשר לעשות אותו הדבר עם שומן החזיר, נעמה.
מחקיש האומרים שהטעם טוב יותר.
זה משהו שאני עוד לא פתוחה לנסות אותו, לפחות לא בבית, אז רק שומעת מאחרים.
ספרי איך יצא...
למה אסור לאכול חזיר?
מחקהאם החזיר טמא יותר מחיות אחרות? מה הסיבה שהיהדות אסרה בעלי חיים מסויימים לאכילה?
דניאל בלס
ב' שבט התשע"ו
12.01.16 | 12:49
אא
רועי שואל: מדוע אסרה לנו התורה הקדושה אכילת חזיר ובהמות טמאות, והרי חכמי המדע אינם מוצאים באכילתם פסול?"
* * *
שלום וברכה רועי, ותודה על שאלתך.
מבחינה בריאותית, חכמי הרפואה דווקא מתנגדים לאכילת חזיר. רבים טוענים שרק בגלל שבשר החזיר הוא שמן, אזי שיעור ההשמנה, התחלואה והתקפי הלב במדינות ארצות הברית הוא מהגבוהים בעולם. תאי השומן שבחיה זו רבים על תאי השריר, ולכן גם מבחינה חיצונית הוא שמן ונפוח, ומשתמשים בדמותו כדי לתאר אנשים תאוותנים וזללנים. יתירה מזו, יש לזכור שהחזיר היא חיה מלוכלכת, ולעיתים קרובות גם מזוהמת. אף שבטבע אינה בהכרח מלוכלכת, הרי שבתנאי-שבי היא מתלכלכת מאוד ומתפלשת ברפש, ונוהגת לאכול מאכלים מזוהמים מכל סוג. לא במקרה החזיר מייצג בלשון בני האדם גם ריח רע ולכלוך.
במשך אלפי שנים זכו היהודים בגולה להינצל מתחלואה רבה שהיתה קשורה בגידול ואכילת חזירים באירופה - מהם היהודים התרחקו תמיד. כך כתב הרמב"ם על החזיר: "ויותר מכן מאסתו התורה מחמת ריבוי טינופו ושהוא ניזון מטינופים. וכבר ידעת הקפדת התורה על ראיית הלכלוכים אפילו במדבר במחנה, כל שכן בתוך הערים" (מורה נבוכים, חלק ג, פרק מח). יחד עם זאת, מובן שהתורה לא אסרה בעלי חיים באכילה רק בגלל הסיבות הטבעיות של הרפואה.
ישנן דעות רבות בנושא. מחקרים מרתקים הראו שבעלי החיים הכשרים אינם מרגישים כאב בהריגתם, כי מרכז העצבים עובר בגרון, בעוד אצל החזיר והבהמות הטמאות - העצבים עוברים דרך העורף, ואין אפשרות שלא יחושו כאב בהריגתם. בשחיטה הכשרה של הבהמות הטהורות, איבוד ההכרה מתרחש תוך 2 שניות ותחושת הכאב אינה קיימת. כך קובעת ד"ר טמפל גרנדין הנחשבת לאחת המומחיות הבכירות בעולם בנושא המתת בע"ח. מאמרה של ד"ר גרנדין התפרסם בג'רוזלם פוסט (12.17.04). בין היתר היא כותבת: "אני יודעת שהשחיטה הכשרה, כאשר היא נעשית כראוי, היא שיטת ההמתה ההומאנית ביותר...".
הרחמנות כלפי בעלי חיים נוגעת לא רק לרגע השחיטה, אלא גם לרמת האינטליגנציה של בעל החיים המובל להריגה. נראה שהתורה התירה לנו לאכול אך ורק את החיות הטיפשות והתמימות ביותר בטבע, כלומר את אלו שיחושו הכי מעט כאב והבנה בהריגתן. החזיר הינו החיה הרביעית הכי אינטליגנטית בעולם, ובאנגליה נוהגים לגדלו כחית מחמד. מדובר בחיה נבונה שמרגישה מאוד את השבי שלה, ומבינה כשבאים להורגה, והיא סובלת מכך לא פחות מכלב או חתול. נוכל לומר, שכפי שהתורה אסרה עלינו אכילת חיות אינטליגנטיות ככלבים וקופים, כך היא אסרה עלינו אכילת חיות אינטליגנטיות כחזירים. הרמב"ם מסביר במורה נבוכים שכוונת התורה האמיתית במצוות רבות הנוגעות לבעלי חיים, היא ללמד את היהודים מידת רחמים. פירוש הדבר שמבחינה פסיכולוגית ורוחנית, העובדה שאנו הורגים רק בעלי חיים תמימים וחסרי הבנה, מבטלת מעמנו מידה של אכזריות הנפוצה אצל הגויים.
אין זה צירוף מקרים שבעלי חיים כמו חתולים, כלבים וקופים, הינם חיות בעלות הבעה ומבט. החיות אותן אסרה התורה לאכילה - דווקא הן יתגלו כחיות בעלות עיניים חוקרות, מביטות, מסתכלות, סקרניות. שימו לב כיצד במחלקת החיות אסרה התורה את הכלבים, את החתולים, את הקופים, את הסוסים; במחלקת חיות-המים אסרה התורה את הדולפינים, את כלבי הים, את הלוויתנים; במחלקת העופות אסרה התורה את התוכים, את הנשרים, את ציפורי-השיר. מנגד זאת החיות המעטות אותן התירה התורה לאכילה, יתגלו כבעלי חיים בעלי עיניים בוהות, אדישות, חולמניות, בלתי ממוקדות, חסרי מחשבה. לעניות דעתי, אין זה צירוף מקרים שהתורה התירה לנו לאכילה אך ורק את החיות התמימות וחסרות-ההבנה ביותר: הכבשה, התרנגולת, הפרה, העז; בהמות אשר מטבען יושבות בעדרים, דוגרות באותו מקום בטבע במשך שבועות וחודשים מבלי לחוש כל שעמום. אף במחלקת הדגים התירה לנו התורה דווקא את הדגים הפרימיטיביים ביותר, בעלי הקשקשת, ולא התירה את כל מיני היונקים החיים בים.
יחד עם זאת, מאחורי כל טעם גשמי בתורה ישנו גם טעם רוחני. חז"ל לימדו אותנו שבאכילת שקצים ונבלות מחדיר האדם לרוחו זוהמה רוחנית, אשר תקשה עליו להתקרב לקב"ה ולדברים שבמצווה. יש פתגם נפוץ האומר: "האדם הוא מה שהוא אוכל". המדע אכן מלמד שטיב האוכל משפיע על הגוף, וגם על השכל. קיים קשר בין המאכלים לבין התכונות שהם משרים על שכלנו ורגשותינו, ואפשר, שאכילת בעלי חיים כחזיר מוסיפה לאדם תכונות חומריות המרחיקות אותו מרוחניות.
איזו תשובה יפה!
מחקאיזה רעיון נהדר להכין בסיר בישול איטי ולחסוך את הזמן ליד המחבת. פעם הבאה אנסה את זה.
השבמחקמה אתן אומרות על ראות עוף?
השבמחקלבשל כמו ריאות בקר?
האם בכלל אפשר לאכול אותן?
וושט של עופות יש לי המון חלקים כאלו
אין לי עדיין נסיון עם ריאות, יהודית.
מחקאיך את מכינה ריאות בקר? למה שיהיה הבדל?
איזה טעם ומרקם יש לזה?
אני יודעת שיש אנשים שאוכלים ריאות.
בכלל, אוכלים הכל במגוון אופני הכנה.
בטוחה ששיטוט מהיר בגוגל יתן לך הרבה רעיונות. גם בפינטרסט...
רגע אז צ'יפס בטיגון עמוק של שומן בקר \ חזיר זה תקין מבחינת הפליאו? מה נקודת העישון של השומנים האלו?
השבמחקתודה
אכן יש אנשים שמדיי פעם יכינו מטוגנים על בסיס שומן אווז/ בקר/ חזיר.
מחקאם כבר מכינים אז אלה השמנים הכי מתאימים.
גם הם, כמובן, עשויים להישרף ויש להשגיח עליהם. רק שההרכב שלהם לא ישתנה בחימום.
אז אלה 2 דברים שונים שמצריכים התייחסות כשמגיעים לבחירת שמנים.
אפשר גם להכין משומן כבש? יש הבדל בהתעסקות עם זה?
השבמחקאכן אפשר משומן כבש, אווז וכל מה שרואים לנכון.
מחקאין הבדל בהתעסקות בגדול.
הטעמים, מן הסתם, שונים.
נראה לי ששומן אווז הכי נייטרלי בטעמו
שומן אווז אבל פחות בריא מבקר/כבש. רמות אומגה 6 משמעותית יותר גבוהות.
מחקהיי ורד, כמה זמן אני יכול להחזיק את השומן לאחר שהשתמשתי בו לטיגון עמוק של צ'יפס בשילוב של 50% קנולה?
השבמחקלא נראה לי שהייתי שומרת שמן שמשהו היטגן בו, ודאי וודאי אם היה בו גם שמן אחר שמתחמצן מהר, כמו הקנולה.
מחקאחרי השימוש, נפטרים מהשמן פשוט... עדיף תמיד לסגור בצנצנת זכוכית ולזרוק כך לפח ולא ישירות לכיור, אז זה יכול לסתום את הצינורות שלא אמונים על התמודדות עם שמנים
אני קונה שומן חזיר. חותכת אותו לשבבים דקים ועם זה משתמשת לבישול וטיגון. שומן החזיר נמס מיד כמעט כמו חמאה. לעומת שומן בקר שכלל לא נמס אלא מצתמג.
השבמחק