"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

יום ראשון, 5 באוגוסט 2012

קטשופ בייתי- פוסט אורח של נטע להנר

הגיע הזמן לעוד שבוע מיוחד בבלוג- "שבוע העגבניות הגדול".
פשוט קיץ, זו עונת העגבניות ואני רואה שהן יותר ויותר מככבות אצלי במטבח לאחרונה. אז למה לא?
מוזמנים לשתף במתכוני העגבניות שלכם, בתגובות לפוסטים של השבוע.
בסוף השבוע אארגן את כל המתכונים ששיתפתם לפוסט אחד (מי שירצה לשלוח לי תמונות ירוויח)

___________________________________________________________________


זה המייל שקיבלתי מנטע, אחת הקוראות הקבועות של הבלוג (שכבר שיתפה פה במתכון בעבר)

הי ורד, כמו שהבטחתי מתכון להכנת קטשופ ביתי מבית היוצר של ההורים של בעלי, מצ'כיה.
זוהי מסורת, כל קיץ הם מגדלים עגבניות ומכינים סיר גדול של קטשופ.
הכמויות פה מילאו כ 10 צנצנות קטנות-בינוניות.
אחרי ההכנה יש לשמור את הקטשופ במקרר (או בפריזר?), והוא נשמר לאורך המוווון זמן.
כשמכינים קטשופ ביתי (כמו ריבה או כל דבר לא משומר אחר) יש לשים לב להשתמש בכף נקיה בכל פעם, לא ללקק ולהחזיר, לא להכניס אצבעות, כי אז יכול הקטשופ להתקלקל צ'יק צ'ק. אם מקפידים על זה, הוא נשמר במקרר יופי כמה שבועות גם אחרי שפותחים.

חומרים

24 עגבניות אדומות בשלות וגדולות
3 בצל קלוף
3 פלפל אדום/גמבה מגולענים
6 תפוחי עץ ירוקים חמוצים מגולענים
2 שיני שום
1 כף מלח
תבלינים ששמים בתוך רשת שסוגרים ומבשלים יחד עם הירקות:
1 כף פלפל אנגלי
1 כף זרעי חרדל
1 כף שבבי קינמון
(אפשר גם ציפורן)
סוכר
חומץ

אופן הכנה

חותכים את כל הירקות לקוביות גדולות (אחרי זה טוחנים הכל). עגבניות כולל הכל זרעים קליפה, תפוחים בלי גרעינים, עם קליפה, זורקים לסיר גדול ומבשלים



מכינים בד חיתול עם התבלינים: פלפל, חרדל, קנמון. קושרים וזורקים פנימה לסיר





הפעם בישלנו על אש בינונית כשעתיים מרתיחה, בדיעבד יצא קצת דליל, אז אולי כדאי לבשל עוד יותר זמן מזה. מדי פעם מערבבים, מכסים חלקית 






סוגרים את האש כשנראה סמיך מספיק





בינתים עוזבים את הסיר שיתקרר לגמרי, ונוסעים לים... כשחוזרים, מוציאים את שקית התבלינים



טוחנים את כל תכולת הסיר. הכי נוח עם בלנדר מוט, אבל שלי התקלקל, אז עשינו כמה נגלות במעבד מזון




כאן מגיע החלק של הסינון. יקירינו מצ'כיה הביאו איתם כף עץ מיוחדת לסינון של קטשופ!



אין לי מושג אם אפשר להשיג את זה בארץ, אבל זה הופך את מלאכת הסינון למהירה ויעילה ביותר! פשוט מעבירים את התכולה הטחונה דרך מסננת דקה רגילה, ובתנועה סיבובית משתמשים בכף העץ המיוחדת. הסיבים והשאריות מצטברים בכף העץ, והנוזלים ניגרים לסיר. פשוט גאוני! אפשר כמובן עם יותר זמן וסבלנות לסנן בעזרת כף רגילה.

אחרי הסינון מבשלים עוד. מוסיפים חומץ לבן כלשהוא (הם מביאים את החומץ איתם! עד כדי כך זה משנה להם), הם מוסיפים לפי התחושה, נדמה לי שזה משהו כמו 1/3 כוס, וסוכר לפי התחושה, משהו כמו 1/3 קילו, אני לא בטוחה, זה השלב שבו הם שוב ושוב טועמים, וכל בני הבית צריכים לבוא לטעום ולהגיד אם להוסיף עוד סוכר או עוד חומץ


החומץ חשוב גם בשביל השימור של הקטשוופ.
מבשלים עוד כמה זמן ומוכן.
ומעבירים לצנצנות

אהבתי את הבמבה, נטע

עכשיו הם גם מבשלים את הצנצנות בצורה כזאת: שמים בבסיס משהו שהצנצנות לא ישקשקו בתוך הסיר



מוסיפים מים לחצי גובה הצנצנות, ומבשלים עוד 20 דקות לעיקור הקטשופ ושימורו


את הצנצנות המוכנות שומרים במקרר וזה נשמר במשך חודשים ארוכים (או בצ'כיה פשוט במזווה שנשאר תמיד קריר). אחרי שפותחים כדאי לצרוך תוך כמה שבועות