"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

הפרוטוקול האוטואימוני AIP

הפרוטוקול האוטואימוני
The Autoimmune Protocol- AIP

התפתח במקור ע"י Dr. Kharrazian ואחרים בעקבותיו, כמו ד"ר שרה בלנטיין מחברת הספר "The Paleo Approach"
הוא מיועד למצבים בהם ישנם מצבים דלקתיים בגוף, במערכת העיכול ובשאר מערכות הגוף, כגון:
  • ž     דלקות מעיים דלקתיות, כמו מעי רגיז, קרוהן, קוליטיס IBS, IBD
  • ž     לופוס
  • ž     דלקת פרקים ראומטית RA
  • ž     טרשת נפוצה MS
  • ž     השימוטו

ועוד

מה הרעיון שעומד מאחורי השיטה?

להסיר מהתפריט לתקופה של לפחות 30 יום מזונות שעשויים לגרות את
מערכת העיכול והחיסון של הגוף, כאלה שהגוף אינו מסוגל לעכל בשלמות.
אחרי תקופה אפשר להתחיל להחזיר מזונות כדי לראות מה יכול "לעבור"
ומה צריך להסיר לתמיד.
הרעיון המרכזי עליו נשענת הגישה קשור להבנה של המעי הדליף, זה
שדרכו דולפים חלבונים לא מעוכלים מספיק אל זרם הדם, שמגרים את
מערכת החיסון לייצר חומרי דלקתיים ואוטואימוניים

זה לכל החיים? על כמה זמן מדובר?

תלוי כמובן בחומרת המצב.
מתחילים מהסרת המזונות מהתפריט לתקופה של בין 1-3 חודשים
ורואים לפי תגובות הגוף מה המצב.
יש אנשים שיזדקקו לתקופות ארוכות יותר מאחרים כדי לחזור לאיזון
בהדרגה מתחילים להוסיף מזונות עד שמוצאים את האיזון הנכון לכל מטופל.

מזונות אסורים לאכילה בתזונה פליאוליתית

ללא דגנים
ללא קטניות
ללא סוכר
ללא שמנים מזרעים וירקות
ללא מוצרי חלב (ישנם אנשים שבוחרים לאכול מוצרי חלב)

מזונות נוספים האסורים לאכילה לפי ה- AIP

ללא ביצים
ללא אגוזים וזרעים (כולל קפה, קקאו ותבלינים מבוססי זרעים)
ללא ירקות סולניים (עגבניה, פלפלים, חצילים, תפוחי אדמה ותבלינים מבוססי פלפל)
לסובלים ממחלות של בלוטת התריס מומלץ להסיר גם את הירקות המצליבים (כרובית, ברוקולי, קולרבי, כרוב, כרוב ניצנים, כרוב סיני, לפת, צנון, צנונית, קייל ועוד)
ללא אלכוהול
ללא תרופות ממשפחת ה NSAID's (כולל אספירין ואיבופרופן- נורופן, אדוויל, אדקס)
ללא סטיביה
ללא חומרים מתחלבים, משמרים ומייצבים למיניהם (כמו: גואר גאם, קאראגינין)
ללא אצות (כולל ספירולינה, כלורלה ועוד)
יש להגביל צריכת פירות ל 2-5 ביום

מזונות מותרים לאכילה לפי ה- AIP

ירקות (ללא הסולניים. יש לשים לב שתירס, חיטה ואורז אינם נחשבים ירקות)
פירות (בהגבלה של 2-5 ליום בהתאם למצב)
בשר, כולל איברים פנימיים
ציר עצמות נחשב למזון מתאים במיוחד
דגים ומאכלי ים למיניהם
שומנים בריאים
מזונות מוחמצים ומותססים
צמחי תבלין

הרשימות הללו מבוססות על ספרה של שרה בלנטיין The Paleo Approach שרצוי ומומלץ לקרוא אותו בהקשר של טיפול במחלות אוטואימוניות.
יש בספר רשימות מפורטות יותר לפי מחלות ומצבים אוטואימוניים שונים.
רשימה מפורטת יותר של מזונות מותרים ואסורים ניתן לקרוא בקישור הזה.

ניתן לקרוא עוד בעברית באתר "הפליאו האוטואימוני" ואף להצטרף לקבוצה בפייסבוק שמנהלת רעות שלו לשיתוף, תמיכה ועזרה לאנשים שנמצאים בתהליכי החלמה ממחלות אוטואימוניות שונות ומגוונות.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה