"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

יום ראשון, 12 בפברואר 2012

פסטרמה בייתית- פוסט אורח של דעאל הקדמוני

הבלוג של דעאל- מר קדמוני- הוא אחד האהובים עליי.
אני קוראת אותו באופן קבוע, מקבלת ממנו השראה וגם שפע של קישורים לרחבי הרשת.
מעניין ופותח את הראש!

בשבוע שעבר הוא העלה פוסט על פסטרמה בייתית ומייד אמרתי לו שאני רוצה גם, אז אחרי שהוא הכין עוד נגלה וצילם במיוחד, הוא שלח לי את התוצאה, כדי שכולנו נוכל ליישם וליהנות.
אין ספק שזו ליגה אחרת מעל הפסטרמה המוכרת מהאיכות הירודה שיש מסביבנו.
_________________________________________________________________


פסטרמה ביתית זה פשוט, טעים, מספק ומתגמל.
היתרון הגדול הוא שלא צריך שום חוש בישול ושום נוסחת קסמים. אפשר לעשות פסטרמה מהודו ואפשר מחזה עוף, ובכל מקרה, מתקבלת פסטרמה שמבוגרים זוללים ושילדים אוהבים. טבעית, בריאה, פשוטה וטעימה. 
ראשית חכמה צריך קצב טוב, שיתן לכם נתחים שמנמנים ויפים, טריים מאוד ומבריקים, ושינקה אותם היטב מעצמות קטנות ומשומן. חזה עוף נחתוך לשניים, כדי להוציא את העצם הסחוס המרכזית. לא לשכוח את העצמות הקטנות שבקצה השני. שני חצאי חזה עוף שחוברו-להם-יחדיו יעשו "נקניק" פסטרמה אחד.  חזה הודו נחלוק לשניים גם, וכל חצי יעשה פסטרמה אחת.
חזרתם הביתה מהקצב, מיד אתם מכניסים את הנתחים לקערה מרווחת עם כף מלח גס, כף גרגירי פלפל שחור, כמה עלי דפנה ושלוש כוסות מים. מכסים בניילון נצמד ושוכחים במקרר ל 24 שעות.
מוציאים, שוטפים ומייבשים עם מגבת נייר. ומעכשיו מתחיל החלק היצירתי: להמציא משרה שיתן טעם, גם צבע וגם שהילדים ישתגעו על זה.
ביום שישי הכנתי שתי גרסאות. גרסת השמן זית-דבש-חרדל-פלפל שחור. בשפע מהנ"ל, מורחים היטב היטב ומוסיפים פפריקה בשביל הצבע. מכניסים לקערה, והופ, לעוד 12-24 שעות במקרר. הגרסה השניה מערבת הרבה גרגרי פלפל אדום גרוס ורוטב צ'ילי חריף, ופלפל שחור גרוס (בלי פלפל לא זז אצלי כלום במטבח)




עכשיו, יש שתי אפשרויות. המהירה והמרשימה.
המהירה היא קשירת שני חצאי חזה העוף (או חצי חזה הודו) יחד בחוט קשירה הדק היטב היטב. יש לי חוט קשירה גמיש וחזק והוא עושה יופי של עבודה. האפשרות המרשימה לא קשה הרבה יותר, אבל נותנת אפקט ה"וואו" לקהל הצופים בזמן הארוחה, והיא להשחיל/לדחוס את חזות העוף לתוך "גרב קשירה" שזה מן רשת מקצועית לאפיה של בשר. הקצב החמוד שלי נותן לי בחינם. היתרון ברשת הוא שהבשר מוחזק יפה והפסטרמה מקבלת צורה נקייה וללא החריצים המאפיינים את החוט. נו. וגם קצת בסטייל


מחממים תנור ל 160 מעלות ונותנים לחבורה לשכב על רשת (ולא על תבנית, אחרת זה יתבשל במקום להצלות) 45 דקות. אפשר מדי פעם להפוך או לטפטף מלמעלה מעט מהנוזלים שנשארו בקערת ההשרייה, זה נותן בוסט אחרון של צבע וטעם


מוציאים ומקררים



עם סכין טובה חותכים את הרשת (או החוט), ופורסים דק. עם מלפפון חמוץ, שמיר ועגבניה או כף חרדל זה מתרומם לגבהים חדשים.
לא לשכוח ללקק את האצבעות





ורד- נו, שווה לנסות בבית נכון?

16 תגובות:

  1. ורד, אחרי שנים שאני עושה פסטרמה ביתית, הגעתי למסקנות הבאות:
    לא צריך את ההשריה הראשונה של המים
    לא חייבים לקשור
    ואחרון חתרני וחביב - גם לא חייבים את הדקדוק של צליה ולא בישול, אפשר לשים בתבנית ופשוט להפוך באמצע הדרך.
    מיכל

    יוצא מדהים ומתאים במיוחד לסלט ירוק.

    השבמחק
  2. את זה אני הולכת לנסות! ותודה לאנונימי על הטיפ לקיצור הדרך.

    השבמחק
  3. מיכל, מעניין מה שאת כותבת.
    אז מה מחזיק את חזה העוף/ הודו אם את לא קושרת? ומה ההבשל, אם כך, מ"סתם" חזה עוף/ הודו בתנור שאח"כ נחתך ונפרס? האם זה מחזיק גם באותה המידה? לא מתפורר כזה?

    השבמחק
  4. המתכון אכן מרשים אולם יש לי שתי שאלות:
    1) האם ניתן לקבל כמותיות או יחסים בין הכמיות לתערובת זמן זית דבש וחרדל בבקשה (פעם ראשונה צריכה להיות מדויקת ואז כבר אפשר לאלתר עליה לפי טעם המשפחה).
    2)כמה זמן הפסטרמה טובה לאכילה אחרי ההכנה (ברור שם לא אוכלים את כל הכמות שומרים במקרר).
    תודה מראש
    טובה

    השבמחק
  5. הי טובה ומיכל. אני כן בעד הכבישה המקדימה. ניסיתי בלי, ניסיתי עם, וחד משמעית הכבישה המקדימה במים ומלח נותנת לפסטרמה רכות ועסיסיות מאוחר יותר.
    לגבי המשרה, לא יודע יחסים מדוייקים, אבל אני מניח שבערך כף חרדל, כף גדולה של חרדל ושמן זית לפי הרגש... על זה עוד פפריקה ופלפל שחור גרוס כיד המלך.

    השבמחק
  6. כאילו דוקא כדי להכעיס הפסטרמה הנוכחית שלי (שהכנתי שניה לפני הפוסט הזה) יצאה יבשה מדי. אז יאללה, נסו עם ונסו בלי וכמו תמיד זה תלוי בעיקר בנתח עצמו ;-) דעאל, אתה מסכים אתי?

    ולגבי הקשירה, זה נראה יותר טוב כשקושרים אולי, אבל לא ממש צריך להחזיק את זה. ולגבי ההבדל בין צליה ובישול, לא ממש הרגשתי אותו.

    אבל אני מהמרת שהנתח הבא יוכיח שאתם צודקים, ככה זה, המטבח שלי לאט לאט עובר פאזה ואני צעד אחד אחריו...

    מה שכן, לגבי התיבול, ניסינו כבר המון מתכונים, הפתיע אותנו לטובה תה ירוק, יצא לגמרי מהמתכון כל מה שמתוק (רק מעט מאוד דבש נשאר).

    ואחרון חביב, זה מאוד טעים, יעיל ונוח לכל מיני מצבים, אבל לצערי הרב זה לא לגמרי מחליף פסטרמה תעשייתית, קשה להשיג את טעם העישון בלי הכלים המתאימים.

    השבמחק
  7. סופסוף הכנתי. אחרי שחזה ההודו היה בתהליך בשלושת הימים האחרונים.
    יצא ממש ממש טעים ויש פה התלהבות בקרב הקטנטנים, במיוחד אצל זה שתמיד רוצה לאכול פסטרמה ואני לא ממש מסכימה לו... נראה לי שרק הוא חיסל לבד היום איזה חצי גוש מהשניים שהיו (משני חצאי חזה ההודו).
    הדבר הכי קשה היה לדחוס את חזה ההודו (הענק) לתוך גרב הקשירה, שאגב גם אני קיבלתי מהקצב על הדרך.

    השבמחק
  8. התלהבתי לאללה מהפוסט!
    נשמע טעים ובריא! אני הכי מחרימה פסטרמה קנויה ועכשיו אני אעשה תיקון.
    בכלל- אוהבת מאד את הבלוג וקוראת יום יום. תודה על כל הרעיונות המעולים.

    השבמחק
  9. תודה, אפרתי!
    ויו, איזה בלוג חמוד יש לך (הצצתי לרגע...) הטראפלס האלה נראים מושחתים ושווים בטירוף!

    השבמחק
  10. הכנתי. פעמיים. מהודו, בדבש וחרדל. נחטף מהמדף!!! הקטנצ'יק שלי מבקש עוט ועוט כל הבוקר. שיווקתי הלאה.
    הבעיה שלי היא שהחלק הפנימי של ההודו לא נעשה, ויצא רייר. הכנסנו את המקטע האמצעי לעוד טבילת אש אבל אז הקצוות כבר מתקשים...
    יש לכם אולי רעיון איך לפתור בדיעבד ואיך למנוע למפרע את אכילת ההודו הנא?!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה מגניב!
      נשמע לי שזה אומר שהנתח לא בילה מספיק זמן בתנור בצלייה הראשונית.
      זה לא קרה אצלי, כי אני פשוט בודקת במהלך הצלייה. פשוט חותכת קצת בבפנוכו ורואה אם כבר מוכן.
      נסי זאת בפעם הבאה.
      [אכן נחטף]

      מחק
  11. אכין!!! נפלא, תודה ורד ותודה לכל מי שחלק את הטיפים :)

    השבמחק
  12. הי ורד,
    כמה זמן הפסטרמה נשמרת במקרר?

    חגית

    השבמחק
    תשובות
    1. אם לא נאכלת במהרה אז בסביבות השבועיים

      מחק
  13. הי ורד,
    הכנתי השבוע את הפסטרמה (משני חזות גדולים של הודו) עבור יולדת, והתגובות שקיבלתי היו מעולות.
    היא מאוד שמחה, שהיא יכולה בקלות רבה לאכול (או לחטוף) משהו מזין ושהיא יכולה להאכיל את הילדים הגדולים ללא מאמץ והכנה. אז ראשית, תודה לך ושנית רציתי להמליץ לך להוסיף לפוסט תגית של "כיבוד לידה" למען מחפשי הרעיונות בעתיד :)

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה רעיון מעולה לכיבוד לידה!
      הולכת להוסיף תווית כהצעתך

      מחק