"מה יש לצהריים???????? אני רעבה!!!!!!!" נשמע לכם מוכר?

הורים רבים משתפים אותי באתגר היומיומי המתחדש שלהם- מה להכין לארוחת הצהריים.


לפעמים הצורך הזה עולה רק כשהילדים מסיימים את תקופת הגן ומתחילים את ביה"ס ולפעמים אף קודם לכן.


יש לא מעט הורים המעוניינים להציע מגוון תזונתי איכותי לילדיהם ומואסים בארוחות מוכנות מהסופר. הם בוחרים להזין את משפחותיהם באוכל אמיתי, בייתי, טעים ובעל ערך תזונתי גבוה. שאין בו חומרים משמרים, מוצרים מעובדים וכל מיני תוספים בסינית מדוברת. ועם זאת לא כולם מרגישים מאד יצירתיים במטבח. יש אנשים שרק למדו לבשל כשילדיהם התחילו לאכול ולא מרגישים שזה בא להם בקלות.

מתוך ההבנה הזו ומהסתכלות על ההתנהלות במטבח הפרטי שלי הבנתי שאני יכולה להציע כל מיני רעיונות כדי לעורר השראה ולאפשר גם לאחרים להכין אוכל איכותי ובריא שלא בהכרח יחזור על עצמו בכל פעם (וגם קבלתי בקשה מפורשת לשתף מהידע והנסיון שלי, אז החלטתי ללכת על זה. תודה חן!)

קוקו, משוגע על בישול

יום שלישי, 5 בפברואר 2013

כבד בניחוח תפוזי

הדהימה והביכה אותי העובדה שהיה כל כך פשוט להכין את המנה וגם כל כך זול.
170 גרם כבד עגל עלו לי פחות מ-6 ש"ח.
הוספתי עוד כמה דברים אז אולי אולי הגעתי לעלות של 10 ש"ח בסוף.
וכמה מהר זה לקח גם....
ומה שמדהים הוא הערך התזונתי הגבוה כל כך של הארוחה הזו, שהרי כבד עגל הוא פצצת אנרגיה מטורפת, מכיל כל כך הרבה רכיבים תזונתיים חשובים שאת חלקם קשה לנו מאד להשיג במזונות אחרים. סופר פוד של ממש!
[אני יודעת שיצא לכבד שם לא טוב, כי הוא האיבר שמתעסק בגוף בסילוק הרעלים והפסולת אין זה אומר שהוא אוגר אותה בתוכו... תחשבו על זה לרגע... האם הגיוני שהגוף יאגור ככה דברים בתוך איבר כל כך חיוני? הוא בהחלט אוגר- איפה? ברקמות השומן... שם את הפסולת במקום עמוק עמוק שקשה להגיע אליו, בבוידעם]

מאחר והוא מזון כזה מרוכז, ממש אין לנו צורך לאכול אותו באופן יומיומי. גם בעבר שלנו- כשהיינו ציידים לקטים- כשצדו חיה, אכלו את הכבד שלה כאחד האיברים הראשונים (במקומות רבים נהגו לשמור חתיכות לנשים צעירות העומדות להינשא, לנשים ההרות, לגברים לפני החתונה ולאנשים עם צרכים מיוחדים. מעניין למה...) וייתכן שעבר זמן לא קצר עד לפעם הבאה בה נתקלו בכבד. לכן אין מה להירתע מהכמויות הגדולות של חלק מהרכיבים התזונתיים שבו. אלה מצטברים ונשמרים אצלנו בגוף לשימוש שוטף.
דרך נפלאה למלא מאגרים של 12-B, ברזל, ויטמיני B, סלניום, נחושת ועוד ועוד.

חומרים

כף שמן קוקוס/ שומן בקר
נתח כבד 100-200 גרם, תלוי במספר האוכלים בארוחה, חתוך לקוביות
1 כרישה- החלק הלבן שלה
1 בצל
מלח, פלפל שחור גרוס, כורכום
3-4 כפות של ציר בקר (או השאריות הטחונות של צליית עוף וכד')
מיץ מחצי תפוז (אפשר גם מתפוז שלם)

אופן ההכנה

מחממים במחבת את שמן הקוקוס/ הבקר וזורקים פנימה את הבצל והכרישה הקצוצים. נותנים להם להתערבב זמן מה.
מוסיפים את קוביות הכבד ואת התבלינים ומערבבים עד להשחמת הנתחים מכל הצדדים.
מוסיפים את ציר הבקר ואת מיץ התפוז ונותנים לנוזלים להצטמצם במשך מספר דקות.



מגישים ביחד עם סלט ירוק, ירקות בתנור, או כמנה בפני עצמה.
משביע, מנחם ומזין ביותר!



6 תגובות:

  1. נראה טעים - אנסה בקרוב.
    מה עם להוסיף לבצל/כרישה גם פטריות?
    ולהסמיך הכל עם חלב קוקוס?
    ולפזר כוסברה טריה קצוצה על הכל?

    אה, זה כבר הופך תבשיל כבד הבקר הקבוע שלי... :)

    השבמחק
    תשובות
    1. גילה, זה נשמע מ-ע-ו-ל-ה!
      בטוח אנסה את זה בפעם הבאה

      מחק
  2. אמ,אוהבת כבד בקר!!!
    רציתי לשאול אותך על ארטישוק ירושלמי,
    יש לו המון פחמימות ועם זאת הוא נחשב עשב,מה הדין לגביו?

    ובנוגע לכוסמת,קראתי שהיא איננה דגן אלא נחשבת צמח עשבוני,מדוע הוא לא פלאו?

    השבמחק
    תשובות
    1. ארטישוק ירושלמי הוא שורש וכמו שאר השורשים הוא מרוכז, יחסית, בפחמימות וסוכרים.
      אפשר לאכול ממנו בהתאמה לתחושה ולצורך.
      בכלל, יש בפליאו המון ניואנסים והתאמות לאדם, למצב וכו'.

      לגבי כוסמת- ברשמי אינה דגן, אולם שוב, בגלל כמות הפחמימות הגבוהה בה משוייכת למשפחת הדגנים.
      אולם, אם כבר אוכלים מעט דגנים (בפליאו) או מקורות מרוכזים לפחמימות כוסמת יכולה להיות בחירה טובה (גם תפו"א, בטטות, שורשים, אורז, קינואה)

      מחק
  3. 170 גר' מספיקים למשפחה?
    זה כל כך מעט כשיש ליד רק סלט

    השבמחק
    תשובות
    1. זה הספיק לי ולבעלי.
      זה ממש ממש משביע. אפילו אכלנו בלי סלט, אם כי בהחלט אפשר לאכול עם. תלוי בגודל הארוחה באותו הרגע.
      אפשר להוסיף ירקות למנה או בצד מבושלים, אפויים וכו'.
      אוכל שמאד מרוכז ברכיבי תזונה חיוניים הוא גם בד"כ ממש משביע, במיוחד אחרי שהגוף מתרגל לאכול בצורה מסויימת

      מחק