אורי ואני מכירים המוווון שנים ואני נהנית מאד לעקוב אחרי מעלליו בחוץ ובפנים וממליצה בחום להצטרף אליו לכל חוויה.
ישנן סיבות שונות בשלן כדאי להתסיס:
1. העשרת הטעם - מוסיף טעם ועניין לכל ארוחה.
2. בריאות - הסיבים התוססים הם מזון על עבור החיידקים שלנו במערכת העיכול, אלה שאנחנו צריכים לשמור עליהם ולטפח אותם.
3. מניעת בזבוז מזון - אפשר להתסיס כמעט כל ירק שאנחנו רואים שמגיע לסוף דרכו, וכך למנוע בזבוז.
וגם זה תחביב נוסף לשעות הפנאי
בקשתי ממנו שיכתוב פוסט לבלוג וכמובן שהוא בחר בפוסט על התססה, מה שמאד מתאים לעונה בעיניי (אם כי אפשר גם להתסיס בכל עונה, אבל איכשהו החורף יותר מזמין אותנו לכך)
תודו שזה נראה נהדר |
לעיתים צריך לשבור את המחסום.
כשאנחנו חושבים על התססה (כבישת מוצרי מזון) אנחנו תמיד יכולים למצוא סיבה מדוע לא להתחיל בתהליך: צריך למצוא צנצנת מתאימה, לעקר אותה ולמצוא מה להתסיס, ואולי נשכח ממנה והתוצר יעלה עובש, ואז איך נדע אם אנחנו לא מרעילים את המשפחה?
אך ברגע ששוברים את המחסום, מבינים שניתן למצוא בבית את כל שצריך כדי להתסיס.
כשאנחנו חושבים על התססה (כבישת מוצרי מזון) אנחנו תמיד יכולים למצוא סיבה מדוע לא להתחיל בתהליך: צריך למצוא צנצנת מתאימה, לעקר אותה ולמצוא מה להתסיס, ואולי נשכח ממנה והתוצר יעלה עובש, ואז איך נדע אם אנחנו לא מרעילים את המשפחה?
אך ברגע ששוברים את המחסום, מבינים שניתן למצוא בבית את כל שצריך כדי להתסיס.
אין צורך לעקר צנצנות קודם תחילת התהליך ומאוד קשה להיכשל בו. אם התוצאה לא תצא טובה, אזי הריח שיעלה יהיה מסריח וגם כך לא נרצה לאכול את זה.
למעשה אם הייתם מגיעים לכאן לפני מאה או מאתיים שנה, כולם התסיסו. כולם. זה היה ידע שאי אפשר היה לשרוד בלעדיו. לא היה אז מקרר וכל אחד החזיק בידע הזה.
כל מה שנותר לנו לעשות זה לרכוש את הידע מחדש
כל מה שנותר לנו לעשות זה לרכוש את הידע מחדש
צלפים מוחמצים |
ישנן סיבות שונות בשלן כדאי להתסיס:
1. העשרת הטעם - מוסיף טעם ועניין לכל ארוחה.
2. בריאות - הסיבים התוססים הם מזון על עבור החיידקים שלנו במערכת העיכול, אלה שאנחנו צריכים לשמור עליהם ולטפח אותם.
3. מניעת בזבוז מזון - אפשר להתסיס כמעט כל ירק שאנחנו רואים שמגיע לסוף דרכו, וכך למנוע בזבוז.
וגם זה תחביב נוסף לשעות הפנאי
עגבניות ירוקות מוחמצות |
אז מה עושים בפועל?
"הסוד" בהתססה הוא פשוט ניסוי ותהיה...אם אין לכם נסיון, כדאי להתחיל בהתססה של כרוב, להתקדם משם לירקות נוספות ומהר מאוד תגלו שכל המדף יהי גדוש בצנצנות כבושים.
התהליך פשוט מאוד, את הכללים ניתן למצוא כאן
רוצים ללמוד עוד על התססה, כבישה ושימור מזון? קורס התססה יחל בינואר ביפו, פרטים מלאים בלחיצה כאן
חריף מותסס |
ולמי שלא מכירים, הנה כמה מילים על אורי:
ד"ר אורי מאיר צ'יזיק הוא חוקר ההיסטוריה והפוליטיקה של הרפואה והתזונה, עמית הוראה באוניברסיטת חיפה ומרצה ברחבי הארץ. ד"ר מאיר-צ'יזיק יועץ לבריאות בקהילות שונות, מומחה לליקוט צמחי-בר למאכל, כותב הספרים: "המדריך לליקוט צמחי-בר למאכל", "דברים שאוכלים מכאן" ו"מזון ואיזון". הוא מחייה מסורות אוכל מקומיות במחקר, בכיתה, בשטח ובמטבח. מייסד ומקים "המרכז להנהגת הבריאות", בקיבוץ נווה איתן.
ד"ר מאיר-צ'יזיק מעביר הרצאות בנושאים השונים, בהם עוסקים מחקריו.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה